Ağustos ayı enflasyonu açıklandı. Petrol fiyatlarındaki artış ağustos enflasyonunu yılın en yüksek düzeyine çıkarttı. Formula 1 nedeniyle artan otel fiyatları ile tütün de TÜFE'yi tetikleyenler içinde yer aldı.
Enflasyon petrol ve F1 ile 'gaz'ladı % 0.85
Petrol fiyatlarındaki artış ağustos enflasyonunu yılın en yüksek düzeyine çıkardı. Formula 1 nedeniyle artan otel fiyatları ile zamlanan sigara da TÜFE'yi tetikledi.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkilerinin gözlenmesinin beklediği ağustosta tüketici fiyat enflasyonu (TÜFE) aylık bazda yılın en yüksek seviyesini gördü. Yükselişe petrol yanında Formula1 nedeniyle otel ve eğlence fiyatlarındaki artış ile sigaraya yapılan zamlar da etkili oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü ağustos ayı TÜFE ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) sonuçlarını açıkladı. Aylık TÜFE yüzde 0.85 ile yılın en yüksek düzeyine ulaşırken ÜFE yüzde 1.04 oldu. Her iki enflasyon düzeyi de beklentilerin çok üzerinde geldi. Analistler TÜFE'yi yüzde 0.4, ÜFE'yi de yüzde 0,5 düzeyinde gelmesini bekliyordu. Yıllık bazda ise TÜFE yüzde 7.91'e, ÜFE de yüzde 4.32'ye yükseldi. Sekiz aylık enflasyon TÜFE'de yüzde 2.87, ÜFE'de yüzde 2.18 olarak ölçülürken 12 aylık ortalama enflasyon TÜFE'de yüzde 8.64, ÜFE'de de yüzde 10.65 açıklandı. Ağustos enflasyonunda petrol zamlarının etkisi yanında geçen ay yapılan Formula 1 yarışları nedeniyle yükselen otel ve lokanta fiyatları ile sigaraya yapılan zamlar etkili oldu.
TÜFE'Yİ GİYİM, GIDA FRENLEDİ DİE verilerine
göre TÜFE'de petrol zamlarının etkisinin hissedildiği ulaştırma sektöründe fiyatlar yüzde 1.42 artarken tütün fiyatları yüzde 16.87, lokanta ve oteller yüzde 0.66, eğlence ve kültür fiyatları yüzde 1.36 arttı. Merkez Bankası'nın sık sık uyardığı konut fiyatlarındaki artış da enflasyonun diğer aylara oranla yüksek çıkmasında etkili oldu. Bu sektörde fiyatlar geçen ay yüzde 0.91 artarken yıllık enflasyon yüzde 9.2 ile TÜFE'nin üzerinde arttı. Enflasyonun yükselişini gıda, giyim, sağlık ve ev eşyası alt kolları frenledi. Fiyatlar gıdada yüzde 0.07, giyimde yüzde 5.07, ev eşyasında yüzde 0.29, sağlıkta da yüzde 1.46 düştü. ÜFE'yi ise daha çok petrol fiyatlarındaki artış şekillendirdi. Aylık yüzde 1.04'lük enflasyonun dörtte biri petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. ÜFE üzerinde en yüksek ağırlığa sahip olan rafine edilmiş petrol ürünlerinin fiyatları ağustosta yüzde 4.36 yükselirken yıllık artış yüzde 28.36 ile ÜFE'nin çok üzerinde bir yükseliş gerçekleştirdi. ÜFE'deki artışı durduran sektörler ise tarım, gıda ve giyim sektörleri oldu.