|
|
|
|
|
|
Talih Kuşu'nu fena yolmuşlar
Milli Piyango Başmüfettişi Ahmet Öztürk, Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın, devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 trilyon haksız kazanç elde ettiğini rapor etti.
Talih kuşunu, kendi çalışanları mı yoldu?
Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın kuruma bilet satışlarından ödemesi gereken paraları faize koyarak, 30 trilyon liralık haksız kazanç elde ettiği iddia edildi.
Dar gelirlinin umudu Milli Piyango, trilyonluk rant iddialarıyla karıştı. Milli Piyango Başmüfettişi Ahmet Öztürk tarafından hazırlanan raporda, kurum personelinin kurduğu ve piyango biletlerinin baş bayisi olan Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın (Mil-Vak), kurumun hesaplarında bulunması gereken paraları kullanarak yaklaşık 30 trilyon liralık haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.
3 AY GECİKMELİ ÖDEDİLER Milli Piyango İdaresi Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'nda 2 yıllık döneme ilişkin incelemeler sonucu ortaya çıkarılan skandal, kurum çalışanlarının Mil-Vak ile baş bayilik anlaşması imzaladıkları 1987 yılından sonra başladı. Müfettiş raporundaki bilgilere göre, vakıf, sattığı bilet paralarını ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken 3 aya varan gecikmelerle parayı elinde tuttu. Yüksek faiz oranlarıyla aylarca nemalandırılan paralar gecikmeli olarak kuruma ödendi, faizi ise vakıf kasasına kondu. Sağlanan haksız kazançla, personele yılbaşı ve dini bayramlarda hediye paketleri dağıtıldı, faizsiz ihtiyaç ve konut kredileri verildi, emekli olanlara da yüksek ikramiyeler ödendi.
ZİMMET VE İRTİKAP İDDİASI Vakıf ayrıca 11 yıl boyunca kurumun hesabından yüzlerce milyar lirayı "avans" olarak dağıttı. Bu avansların büyük bölümü geri alınamadı. "Avans" sisteminin en fazla piyangoda simge haline gelen Bahçekapı Şubesi'nde işletildiği ve yaklaşık 550 milyar lira avans verilen iki personelden sadece 145 milyar liranın geri alındığı saptandı. Raporda, vakfın, bilet satış bürolarında çalışan personelin maaşlarını kendisi ödemesi gerekirken bu paraların da Milli Piyango İdaresi'ne ödettirildiği de yer aldı. Tamamı Hazine'ye ait olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, kimsesiz çocuklara kadar pek çok yerde kullanılan paraların Mil-Vak tarafından "zimmetine geçirildiğini ve irtikap edildiğini" ileri süren Başmüfettiş Ahmet Öztürk, kurumun sorumlu yöneticilerinin görevlerini yerine getirmediklerini, müfettişlerin de yaptıkları teftişlerde yapılanlara değinmediklerini bu nedenlerle sorumlu olduklarını savundu. Müfettiş raporunda, Mil-Vak yönetiminde bulunan personelin aynı zamanda Milli Piyango'da daire başkanı, şube başkanı gibi görevlerinde bulunduklarına dikkat çekilerek, "Vakfa kullandırılan idaremiz parasının piyasadaki yüksek faiz oranından elde edilen getirisi, Teftiş Kurulu müfettişleri ile bu idarecilere de hediye paketi, faizsiz ihtiyaç-konut kredisi ve yüksek emeklilik ikramiyesi olarak geri dönmektedir" denildi. Raporda, olanlardan en üst düzeydeki yöneticilerin de "haberi ve gayri resmi onayı" bulunduğu ileri sürüldü. Başmüfettiş Öztürk, kesin olarak saptayamadığı bazı bilgileri de aktarırken, "Sadece şüphe üzerine ifade edilebilir ki, verilen avans ve ay sonlarında ödenmeyen bilet bedellerinin bir kısmının, vakfın yönetiminde bulunan idaremiz personeli ile şube müdürleri ya da yakınları veyahut vakfın büro personeli adına açtırılan hesaplarda, yüksek oranlardaki faizlerden yararlandırılarak şahsi hesaplarına aktarıldığı tahmin edilmektedir" dedi. "Bu konuda çalışmalar başlattığım sırada, Genel Müdür tarafından incelemeyi derhal bırakmam istenmiştir" diyen başmüfettiş, hediye paketleri ve faizsiz kredilerin personelin olanlara karşı çıkmaması sonucu doğurduğunu vurguladı. Engellendiğini savunan Başmüfettiş Öztürk Teftiş Kurulu Başkanı Kadir Akmeşe'ye "Gizli ve ivedi" damgalı bir resmi yazı göndererek, "Zanlı durumundasınız. Görev başında kalmanız resen başlattığım soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engellediğinden ve sakıncalı görüldüğünden görevden uzaklaştırılmış bulunmaktasınız" dedi.
'TEBLİGATA UYMADI' Görevini terk ederek ilgili tüm işleri Başmüfettiş Savaş Aydın'a devretmesi ve evine yapılacak tebligatlara uyması bildirilen Başkan Akmeşe, "yazının gereğini" yapmayarak görevinden ayrılmadı. Durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildiren Öztürk'ün yazısı hakkında takipsizlik kararı verilince mücadeleyi bırakmayan Başmüfettiş bu kez Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu.
Osman AYDOĞAN / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|