Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 'Sermaye çıkışı olursa kur yer değiştirir bundan kimse endişe etmemeli ' dedi. Serdengeçti şu noktaların altını çizdi:
CARİ AÇIK KORKUSU: Geçmişle en büyük fark maliye politikasının sıkı olması, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, kur rejimi değişmesi. Bu kur rejiminde Merkez Bankası kimseye döviz satmak zorunda değil. Neticede, "Ne olur?" derseniz, sermaye çıkışları ile karşılaşırsak, maliye ve para politikalarının sıkı olması kafi gelmiyorsa, o zaman kur yerini değiştirecek. Bundan kimse endişe etmemeli. Son 4 yılda 7 kere Türk Lirası ani değer kaybetmiş. Bu rejimde devalüasyon olmaz ama ani değer kayıpları olabilir. Bunda bir mahsur yok.
TEZGÂHALTI FAİZ : Bankalarla görüşmelerimiz oluyor. Bu konuda BDDK ile işbirliğimiz var. Yakından izliyoruz ama bize göre endişe edecek bir durum yok.
KONUT FİNANSMANI: 'Konut kredileri, çok arttı' diyoruz ama toplam içindeki payı yüzde 4.6. Konut kredilerinin AB'nin 15 ülkesindeki payı yüzde 32. Konut kredilerini milli gelire oranladığımız zaman Türkiye'de yüzde 1.2. Fikir oluşturmadan evvel bilgiye dayanmanın çok büyük önemi var. Finansal istikrar açısından dikkat edilmesi gereken konu vade uyumsuzluğudur. Bu gibi sorunlar varsa bunların derinleşmesine engel olmak lazım. Merkez Bankası konut kredileri ve diğer kredileri üzerinde gelecekteki iç talep etkisi açısından duruyor. Biz, "Temkinli olma gereği var" diyoruz.