İki aydır faiz indirmeyen Serdengeçti "Mali otorite şantaja boyun eğmez" dedi.
Reelfaizlerin yüksekliğini kabul eden Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, "Faizi güven ortamı indirir. Ekonomide istikrar sürerse faizler düşer" diye konuştu. Yabancıların bonoya vergi indirimi talebine de, "Mali otorite şantaja boyun eğmez" karşılığını verdi...
'Şantaja boyun eğmeyiz'
İki aydır faiz indirmediği için eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, faizlerin güvenle düşeceğini belirterek hükümete mesaj verdi Bonolara getirilecek vergilerin yüksekliğinden şikâyet eden yabancılar için de Serdengeçti, "Hiçbir mali otorite şantaja boyun eğerek karar vermez" değerlendirmesini yaptı.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2006 yılında menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesinden yabancıların rahatsızlık duyduğu bilgilerine "Hükümetin gayretini destekliyoruz. Dünyada hiçbir mali otorite şantaja boyun eğerek karar vermez" yorumuyla karşılık verdi. Serdengeçti, son iki ay içinde kısa vadeli faizleri indirmediği için yapılan eleştirilere, "Faizleri güven ortamı indirir" mesajı ile yanıt verdi. Şubattan bu yana mevduat faizlerinin, devlet iç borçlanma senedi ikincil piyasa faizleri ile Merkez Bankası kısa vadeli faizlerinin üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Serdengeçti, "Demek ki başka şeyler var, başka yerlere de bakmak gerekiyor" dedi. Merkez Bankası'nın ilk kez yayınladığı ve yılda iki kez kamuoyu ile paylaşmayı düşündüğü "Finansal İstikrar Raporu"nu açıklayan Serdengeçti, güncel tartışmalarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
FAİZ STRESİ: Şubattan beri bu ülkede ortalama mevduat ve ikinci el bono piyasasındaki faizler Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarının üzerinde seyrediyor. Beklenen reel faizlerin yüksek olduğunu biz de her fırsatta söylüyoruz. Ama kat edilen mesafeyi de görmezden gelmemeli. Bundan 2-3 yıl önce beklenen reel faiz yüzde 30'un üzerindeyken bugün yüzde 10'lar civarında. Bu başarı; fiyat istikrarında kaydedilen mesafe, istikrar programının başarısı, ekonomiye verilen güven sayesinde yakalandı. Bu güveni vermeye ve istikrarda mesafe almaya devam edersek faizler daha aşağı seviyelere gelecektir.
FAİZ TELKİNİ: Faizlerin inmesi herkesin arzu ettiği bir durum. Hükümetler dünyanın her yerinde faizlerin daha aşağıda olmasını ister. Doğal, çünkü seçime giderler. Ama merkez bankaları da tam bu noktada bağımsızdır. Çünkü hükümetler kısa vadeli bakış açısı ile kendilerine puan getirecek şekilde faizlerin düşmesini isterken orta vadede bu, tam tersi etki verebilir. Bana doğrudan faizlerle ilgili en ufak bir telkin gelmemektedir. BONOYA VERGİ: Menkul sermaye gelirlerine uygulanan vergilerin mümkün olduğu kadar ahenkli olması politikaların bir parçası. Biz bu gayreti destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. (Yabancıların vergi oranı ile ile ilgili indirim talepleri hatırlatılınca...) Dünyada hiçbir mali otorite şantaja boyun eğerek karar vermez diye düşünüyorum.
BÜYÜME Mİ ENFLASYON MU: Enflasyonla mücadele büyümeyi kösteklemez, tam tersine kronik enflasyon ortamından geliyorsanız büyümeyi destekler ve son dört yılda Türkiye'de olan da gayet açıktır. 2001-2002 yılında Türkiye 3 yıl içinde yüzde 25 büyüyecektir deseydiniz diye kimse inanmazdı.
ANLAŞILMA SORUNU MU VAR: Merkez Bankası raporları mutlaka iyi okunmalı. Herkes Merkez Bankası'nın yaklaşımını benimsemek zorunda değil, aynı fikirde olmak zorunda değil. Fakat edindiğim izlenim, bazen okunmadan yazılıp çizildiği şeklinde.