Eşekleri aç bırakıyorlar kaçak sigara getiriyorlar
Eşek ve katırları aç bırakıp sınıra götürüyorlar. Sınırdan geçen eşekler karşı tarafta otlarken kaçak sigara veya mazot yüklüyorlar. Eşekler daha sonra kaçak malla Türkiye'ye dönüyor.
Sigara kaçakçılığına karşı "devlet kurumları" seferberlik ilan etti. Gümrük Müsteşarı Tuna Turagay'ın koordinasyonunda maliye, dışişleri, emniyet, jandarma, tekel, tütün kurumu yetkilileri ile sigara firmaları "Kaçakçılıkla Mücadele" zirvesi düzenledi. Zirvede, 110 milyar dal sigara (5.5 milyar paket) pazarına sahip olan Türkiye'de, 20 milyar adet (1 milyar paket) kaçak sigara satıldığı belirtildi. Kuzey Irak, Çin, Makedonya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki fabrikalarda üretilen kaçak sigaraların vergi oranları yüksek, cazip pazar niteliğindeki ülkelere yöneldiği, sadece Çin'de 190 milyar dal kaçak sigara üretilip satıldığı vurgulandı.
TRİLYONLUK VERGİ KAYBI Malın niteliği gizlenerek denizyolu ile getirilen 1 konteyner kaçak sigaranın 1.3 trilyon vergi kaybına yolaçtığı, kaçakçıya ise 675 milyar lira net kazanç bıraktığı ifade edildi. Tekel'in satışlarının güneydoğu illerinde yüzde 70 civarında azaldığı, Şırnak'taki düşüşün yüzde 80'leri bulduğu açıklandı. Sigara kaçakçılığının daha çok İran ve Irak üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekilirken Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri, eşekler ve katırlarla yapılan kaçakçılığı SABAH'a şöyle anlattı:
AÇ EŞEK YÖNTEMİ "Eşek ve katırları aç bırakıp sınıra götürüyorlar. Sınırdan geçen eşekler karşı tarafta otlarken kaçak sigara veya mazot yüklüyorlar. Eşekler daha sonra kaçak malla Türkiye'ye dönüyor. Sınır devriyelerinin olmadığı anlarda ya da kör noktalarda kamyonetlere yükleme yapılıyor ve ürünler iç piyasada pazarlanıyor. Kaçakçılığı bilmeyen yok. Ama suçun işlenişi organize olduğu için mücadelesi de devlet kurumlarının eşgüdüm içinde çalışmasını gerektiriyor." Irak'a transit ticaret kapsamında gönderilen sigara makinelerinin gümrüklerden, Kuzey Irak'taki fabrikalara geçişinin mutlaka önlenmesi kararlaştırıldı.