TÜBİTAK bursu ile okuyan Türken, kendini nanoteknolojiye adadı. Türken, 'Türkiye bu alanda treni kaçırmasın' diye zirve bile düzenleyecek.
Dünyada son 5 yıldır "nanoteknoloji" konuşuluyor. Nanoteknoloji ile üretilen askeri elbiseler yaralanma durumunda ilk yardımı yapıyor, kanser daha ilk başlama noktasında bu teknoloji sayesinde tespit ediliyor. Yunanca'da "cüce" anlamına gelen nano, fizikte bir metrenin milyarda biri anlamına gelen bir ölçü birimi. Nanoteknolojide ise nanometre boyutlarında cihazlar, metaryaller ve sistemler kuruluyor. Bu teknoloji ile leke tutmayan kumaşlar, yanmayan boya ya da insanın vücudunda dolaşan mikroskobik boyutta robotlar üretiliyor. Amerika, Japonya, İngiltere gibi ülkeler nanoteknolojiye milyarlarca dolarlık bütçeler ayırmış durumda. Dünyada nanoteknoloji pazarının 2010-2015 yıllarında 1 trilyon dolara ulaşacağı konuşuluyor. Ancak Türkiye'de bu teknolojiden habersiz değil. Üstelik kendini nanoteknolojiye adamış ilginç bir isim de var. 4.5 yaşında ilkokula giden ve o zaman da ne olacağı belli olan Mehmet Türken, bu alanda dünyaca ünlü firmaların teknolojilerini Türkiye'ye getiriyor. Lise yıllarında TÜBİTAK'ın bursunu kazanan Türken, "Merhum Adnan Kahveci'den sonra TÜBİTAK'tan burs alan ikinci dönem öğrencilerdik. Her ay bize ciddi sayılabilecek bir para da veriyorlardı. 125 kuruş ki bugünün 400 YTL'sine eşitti" diyor. Türken'in TÜBİTAK'tan ödülü de var. Liselerarası bir yarışmada Türken, sesle ışık naklini sağlayarak Anadolu'dan katılanlar arasında birinci oluyor. Ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'ni kazanıyor. Okul bitip iş hayatına atılınca da Amerikan kökenli bir şirkete giriyor. 1999'da kendi şirketini kurup teknoloji ürünlerinin Türkiye'de pazarlamasını yapıyor. Bugün gelinen noktada Türken Horiba, Bestec gibi dünyaca ünlü şirketlerin nanoteknoloji ürünlerini Türkiye'ye getiren isim olmuş. Türken, ısrarla Türkiye'nin nanoteknolojide treni kaçırmaması gerektiğini savunuyor. Burada tren bir kez kaçarsa artık yakalamanın imkanı yok.
ZİRVE YAPACAK Geçen yıl Türkiye'ye nanoteknoloji alanında 4.5 milyon Euro'luk ürün getiren Türken, bu yıl bu rakamı 7.5 milyon Euro'ya çıkaracaklarını belirtiyor. Ancak tek amaç burada satışı artırmak değil, Türkiye'de yabancıların bu anlamda ortaklıklar kurması. Bu nedenle de Nanoteknoloji Zirvesi düzenlemek gibi bir fikri var. "Bu alanda dünyada ün yapmış şirketlerin CEO'larını getireceğiz" diyen Türken 2000 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü alan Rus bilim adamı Zhores Alferov'u getirmek üzere tüm görüşmeleri tamamlamış. Ancak Alferov rahatsızlanınca bu toplantı şimdilik ertelenmiş.