Siyasi-bürokrat-memur kenti olarak bilinen başkent Ankara, turizm gelirleri ile ön plana çıkan illerden sonra döviz hesapları en çok artan 5'inci şehir oldu.
Son 11 yılda bankalardaki döviz hesabı en çok artan il Muğla oldu. Muğla'yı dövize yatırımda Antalya ve İstanbul izledi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) il ve bölge bazında tasarrufların ve kredilerin dağılımını açıkladı. Bankalar Birliği'nin açıkladığı verilerde döviz hesapları patlayan ilk 10 il arasında Ankara'nın beşinci sırada olması dikkat çekti. Turizm, sınır ticareti ve ihracata dayalı sanayi gelirleri ile ön plana çıkan illerin döviz hesaplarındaki yüksek artışlar normal karşılanırken, siyasi-bürokrat-memur kenti olarak bilinen Türkiye'nin başkenti Ankara'da da döviz hesaplarının patlaması şaşırttı. TBB'nin verilerine göre art arta 7 sene aralıkla 2 büyük devalüasyonun yaşandığı 1993-2004 yılları arasında Muğla'da döviz mevduatı hesapları yüzde 525 arttı.
TURİZM GELİRİ ETKİ ETTİ Turizm gelirleri ile atak yapan Antalya'da döviz mevduatı hesaplarındaki artış yüzde 496, Türkiye ekonomisinin nabzının attığı İstanbul'da yüzde 472, sınır ticaretinin öne çıktığı Hatay'da yüzde 467, ve Başkent Ankara'da da artış yüzde 358 oldu. Türk Lirası cinsi mevduatını en çok artıran illerin başında ise İstanbul gelirken, ticarette ön plana çıkan Kayseri ikinci, Antalya üçüncü, sanayide çıkış yaşayan Uşak dördüncü, Gaziantep beşinci oldu. Kredilere bakıldığında ise 2004 sonu itibariyle 102.4 katrilyon liraya ulaşan kredi stokunun yüzde 90,7'si ihtisas dışı, yüzde 9,3'ü ise ihtisas kredileri oldu. İhtisas kredilerinin kendi içindeki dağılımlarına bakıldığında, yüzde 40,4'ünün tarım, yüzde 12,8'inin mesleki, yüzde 1,4'ünün gayrimenkul, yüzde 1,1'inin turizm, yüzde 0,1'inin denizcilik kredileri ve yüzde 44,2'sinin diğer krediler oldu.
ESNAF KREDİSİNDE EGE Tarım ihtisas kredilerinde, Doğu Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgeleri en çok paya sahip bölge. Bu üç bölgenin tarım ihtisas kredilerinde toplam payı yüzde 76 düzeyinde. Meslek ihtisas kredilerinde, Ege, Akdeniz ve Doğu Marmara bölgeleri en çok paya sahip bölgeler. Bu üç bölgenin meslek ihtisas kredilerinde toplam payı yüzde 48 düzeyinde. Diğer ihtisas kredilerinde, İstanbul, Ege ve Doğu Marmara bölgeleri en çok paya sahip bölgeler. Bu üç bölgenin diğer ihtisas kredilerinde toplam payı yüzde 24 düzeyinde.