Tansaş'la ilgili olarak stratejik ortaklık konusunda ABN Amro'ya üç ay önce yetki veren Doğuş Grubu, sonuç alamayınca yetkiyi geri çekip hisse satışını yabancı fonlara yapmaya karar verdi.
Tansaş hisseleriyle ilgili olarak ortaklık, işbirliği, hisse satışı gibi olasılıkların tespiti amacıyla yatırım bankası ABN Amro'ya yetki veren Doğuş Grubu, aradan geçen üç ayda stratejik ortaklığa ilişkin bir gelişme olmadığı için B planını devreye sokmaya hazırlanıyor. Nedir B planı? ABN Amro'ya verilen yetkinin geri çekilerek, Tansaş'ta stratejik ortaklıktan vazgeçilip finansal ortaklık yollarının aranması. Grup 2002 yılında yine sözkonusu yatırım bankasına verdiği yetkiyi geri çekmişti.
YOLA DEVAM Perakende sektöründe birleşmelerin olacağı bu kadar yoğun olarak konuşulurken, Tansaş'ın bir grupla ortaklığa gitmesi niçin bu denli gecikti? (ya da olamadı) Özellikle Carrefour'un Gima'yı satın almasından sonra Tansaş'ın satış sürecinin hızlanmasını bekleyenler niye yanıldı?
HİSSE SATIŞI OLABİLİR Bunun birkaç nedeni olduğu konuşuluyor. İlki, muhtemel alıcıların Tansaş'a biçilen 450 milyon dolar bedeli ödemek istememesi. Bu nedenle hiç pazarlık sürecine girmeden- teklif vermekten en başta vazgeçenler bile oldu. Güçlü taliplerden biri olarak gösterilen ve Gima'yı satın aldığında "Bu iş bununla kalmayacak" diyerek Tansaş'a talip olduğunun mesajını da veren Carrefour'da ise Fransa'daki yönetim kurulunun "Gima'yı yeni aldınız, önce başarılı bir entegrasyon sürecini görelim, ondan sonra.." demesi. Ayrıca Tansaş'a da "Sizi satın almayı düşünüyoruz, ama bunun zamanına biz karar veririz, çünkü biz büyüğüz" mesajları vermesi. Stratejik ortaklık konusunda hala bir sonuç alınamamış olması grup içinde nasıl yorumlanıyor peki? Yönetim Kurulu'nda konuşulanlara göre, bunu bir başarısızlık olarak görmemek gerek. Bu iş evlilik gibi, yani iki tarafın da hazır olması gerek. Üstelik stratejik ortaklık olmaması Tansaş'ın lehine de olabilir. Stratejik ortaklık yerine hisse satışıyla daha karlı bir alışveriş yapılmış olabilir.