Haziranda tüketici fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 8.95 oldu... Enflasyondaki bu yükselişi kiranın yanı sıra eğlence, eğitim ve ulaşım giderleri körükledi...
Gıda bu kez TÜFE'yi eksiye düşüremedi
Yazla birlikte düşüşe geçen gıda fiyatları 2003 ve 2004'te TÜFE'nin eksi çıkmasını sağladı. Gıda fiyatları bu haziranda da düşmesine karşın hizmet fiyatlarındaki artış TÜFE'nin yüzde 0.1 artmasına yol açtı. Yıllık TÜFE ise yüzde 8.95 oldu.
Her yıl yaz aylarında düşüşe geçen sebze ve meyve fiyatları bu yıl haziran enflasyonunu eksiye çekmeye yetmedi. Son iki yıldır haziran ayında eksi çıkan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu yıl haziranı yüzde 0.1 artıda kapattı. TÜFE'nin artıda kapatmasının en önemli nedeni ise hizmet fiyatlarındaki artış oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) haziran ayı TÜFE ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) artış oranlarını açıkladı. Mayısta yüzde 8.7 olan TÜFE haziranda yüzde 8.95'e yükselerek yıl sonu yüzde 8 hedefinden uzaklaştı. 12 aylık ortalama TÜFE ise yüzde 8.69 olarak açıklandı. Aylık enflasyon yüzde 0.1 gibi düşük düzeyde olmasına karşın Haziranı 2004'te enflasyonun eksi yüzde 0.1 olması yıllık TÜFE'nin yükselmesine neden oldu. Enflasyonun yükselişinde Merkez Bankası'nın her fırsatta dile getirdiği hizmet fiyatlarındaki katılık etkili oldu. Aylık bazda konut yüzde 0.57, ulaştırma yüzde 0.71, ev eşyası yüzde 1, eğitim ise yüzde 3.24 artış gösterdi. Fiyat artışlarının en yüksek olduğu alt kalem ise yaz gelmesiyle birlikte fiyatların hızla arttığı eğlence ve kültür hizmetlerinde oldu. DİE verilerine göre bu sektörde fiyat artışları yüzde 4.01 gerçekleşti. Nisan ve mayısta keskin bir yükseliş gösteren giyim ve ayakkabı sektöründeki fiyat artışları, haziranda yüzde 0.07'e gerileyerek hız kesti. Gıda fiyatlarının haziranda yüzde 1.63 düşmesi de enflasyonun ekside çıkmasını sağlayamadı. Yıllık fiyat artışı ise konutta yüzde 10.51, ulaştırmada yüzde 16.07, eğitimde yüzde 20.34, lokanta ve otellerde yüzde 14.71 oldu. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 5.95 ile TÜ- FE'nin altında kaldı. Fiyatların yıllık bazda en az arttığı sektör yüzde 1.47 ile haberleşme sektöründe oldu.