Avrupa Komisyonu tarafından, Türkiye'de başlatılan 20 milyon avroluk hibe programı ''Küçük İşletmeler Finansman Programı (SELP)'', KOBİ'lerin ilgisini bekliyor.
KOBİ'lerin ekonomik gelişmesine katkı sağlamayı, yeni iş alanları yaratmasını, yatırım projeleri ve işletme sermayesi gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan SELP, Eylül 2004'te İzmir, Kocaeli ve Gaziantep'te pilot olarak başlatıldı. Talep az olduğu için Mayıs sonuna kadar sadece toplam 8 milyon avro dağıtılabildi.
Daha fazla talep gelmesi durumunda, 2006 yılında SELP 2 programının başlatılması ve bu doğrultuda il sayısının 13'e, kredi tutarının ise 200 milyon avroya çıkartılması öngörülüyor.
Merkezi Almanya'da bulunan Bankakademie International SELP Kredileri Uzmanı Mert Dedebaş, SELP'in 9 ay önce KOBİ'lerin en fazla olduğu üç ilde başlatıldığını anımsatarak, Ağustos'ta bitmesi planlanan programın uzatılacağını bildirdi.
Dedebaş, ''Haziran 2006'ya, muhtemel bir SELP 2'nin başlangıcına kadar uzatılması düşünülüyor. SELP 2 artık gerçek bir proje olarak gelecek. Daha büyük fonlar ve daha uzun vadeler olacak'' dedi.
SELP kredilerini aktif büyüklüğü 1 milyon dolardan küçük olan ve 50'den az çalışanı olmayanların alabildiğini, kredi limitinin maksimum 30 bin avro ve vadesinin 36 aya kadar olduğunu anlatan Dedebaş, şunları söyledi:
''İlk paketteki 20 milyon avro fonun 14.6 milyon avrosu döner fona ayrıldı. Geri ödendikçe o fon tekrar SELP kredilerinin kullanımına ayrılıyor. Kalan kısım, teknik destek paketi ve kur riskini karşılama fonu. Şu an bankalarımız dövizdeki fazla hareketlenme olmadığı için kur riskini karşılama fonunu kullanmadıkları için yılbaşından sonra onun da döner fona katılması düşünülüyor. Böylece 19 milyon avroya yakın para KOBİ'lerin kullanımına açılmış oluyor.''
''BU PARA BANKADA KALSIN DİYE VERİLMEDİ'
Mayıs sonuna kadar 3 ilde dağıtılan kredi tutarının 8 milyon avroya yaklaştığını bildiren Dedebaş, bu kredinin 100 tanesi Gaziantep'te olmak üzere toplam 450 civarında KOBİ'ye gittiğini kaydetti.
Dedebaş, şunları söyledi: ''Gelip bizim kapımızı çalmalarını bekliyorduk. (Gaziantep KOBİ'lerin merkezi, bu kredi çok çabuk bitecek) diye düşünürken biz şu an hala kredileri satmakla uğraşıyoruz. Bu para bankada kalsın diye verilmedi.
Nisan sonu itibariyle Gaziantep'te 1.2 milyon avro kredi dağıtılmış. Kocaeli'nde 1.4 milyon avro kadar. İzmir'de ise 3.5 milyon avrodan fazla kullanımda olan kredimiz var. Benim Gaziantep'e gelişim 1 Haziran. Bu tarihi, kendime milat gibi çizdim. Bunu artık hızlandırmamız, Gaziantep'te ayda 500 bin avroya çıkmamız lazım.''
SELP'in önemli bir finansman fırsatı sunduğunu vurgulayan Dedebaş, KOBİ'lerin bundan çok daha iyi yararlanması gerektiğinin altını çizdi.Dedebaş, şunları kaydetti:
''Pilot projenin arkası gelecek, ama önce bunun başarılı olması lazım. SELP 2'de öngörüler var. 13 ile çıkarılması düşünülüyor. Maksimum kredi tutarı 100 bin avro olabilir. Vadeler 48 veya 60 aya uzayabilir. Faizi de piyasa fiyatı olacak. Talep olursa kredi 200 milyon avroya kadar çıkabilir. Buna, Avrupa Komisyonu karar veriyor. Ama, ilk düşünülen 200 milyon avro gibiydi.''
Pilot uygulama bittiğinde en az 1.500 firmaya ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Dedebaş, SELP'in sosyal boyutu olduğuna da dikkat çekerken, ilk üç aylık sonuçlara göre 400 civarında yeni istihdam yaratıldığını kaydetti.