Diyanet'ten imam kaçışı
Bakanlar Kurulu'na sunulan bürokrasi raporu: "Diyanet'te imam olarak görev yapan 1000 memur, ücret, terfi, lojman ve servis şartları daha iyi olan kamu kurumlarına geçti."
Bir lokma bir hırka imamlara yetmedi
Diyanet'te imam olarak çalışan 1000 memur, şartları daha iyi olan kurumlara geçti. Diyanet, kurumlar arası geçişi sınırladı.
Bakanlar Kurulu'na sunulan bürokrasi raporu, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre, son üç yıl içinde 20 bin personel ücreti yüksek olan, lojman, servis ve çocuk kreşi bulunan, terfi imkanı olan kurumlara geçti. Kurumlar arası geçişte Diyanet İşleri Başkanlığı başı çekiyor. 4 yıllık fakülte mezunu olan ancak Diyanet bünyesinde görev yapan yaklaşık 1000 memur, şartları daha iyi olan kurumlara geçti. Diyanet, genelgeyle, kurumlar arası geçişi sınırladı.
'MOTİVASYON BOZULUYOR' "Bürokrasi Raporu"nda, "Kurumundan ayrılan personel hem ayrıldığı kurumu zor durumda bırakıyor, hem de kendisine göre daha kötü koşullarda çalışan personelin motivasyonunu bozuyor" denildi. Raporda adliylelerde fiziki ortamın kötülüğü nedeniyle personelin kaçtığı kurumlar arasında sayıldı. Rapora göre, mevcut sistemde kamu kurum ve kuruluşları arasında farklı ücret, ödenek ve sosyal koşullar uygulanıyor. Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı (fazla çalışma tazminatı), Sanayi Bakanlığı, Yurt-Kur, İş-Kur, Bağ-Kur ve SSK gibi kurumlar (ek ödemeler) Gümrük Müsteşarlığı (Gümrük Fonu), Maliye Bakanlığı (Gelir Hanesi Fonu), Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlara yönelik ek ödemeler nedeniyle tercih edilen kurumlar oldu.
DİYANET PERSONELİNİN İSYANI Diğer kurumlara en çok kaçısın yaşandığı Diyanet ise çözümü, sorunlarını hükümete ve kamuoyuna iletmek için bir kitap bastırıp dağıtmakta buldu. İmam-hatip mezunu oldukları için Diyanet bünyesinde görev yapan, ancak 4 yıllık fakülte mezunu olmaları nedeniyle ayrı bir meslekleri de olan Diyanet çalışanları, başka kurumlara geçebilmek için yoğun uğraş veriyor. Diyanet'in bastırdığı 'Mavi Kitap'ta personelin sorunları şöyle özetleniyor: "Bazı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara sağlanan ilave ek ve tazminatlar gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin mali ve özlük haklarında da iyileştirmeler yapılmalıdır. Kamu personeli içinde en düşük maaşla çalışan Diyanet personelidir. Bu durum personelin hizmet verimliliğini azaltmakta ve kurum değiştirme talebini arttırmaktadır."
Bülent AYDEMİR /ANKARA
|