|
|
Baş ağrısı aş, iş ve eş kaybettiriyor
Birçok kişinin ciddiye almadığı baş ağrısı sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Bu ağrıların yüzde 80'i ise stres kaynaklı.
Hayatımız boyunca hepimizin başı mutlaka ağrımıştır. Ancak hiçbirimiz baş ağrısını dikkate almaz, "Nasıl olsa geçecek" diye düşünür ve tedaviyi gerekli görmeyiz. Peki baş ağrısının insanın işini, aşını, eşini kaybettirecek kadar önemli bir hastalık olduğunu biliyor musunuz? Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay, toplumun ciddiye almadığı bu hastalığı doktorlara ve halka doğru anlatabilmek için 1991 yılında Başağrısı Derneğini kurdu. Tulunay, diğer derneklerden farklı olan derneğin amacının baş ağrısını halka ve doktorlara doğru anlatarak yapılan araştırmaları desteklemek olduğunu söylüyor. Derneğin ilk araştırması migren üzerine olmuş. Araştırma sonuçlarına göre kadınların yüzde 11'inde, erkeklerin yüzde 4'ünde ve çocukların yüzde 1.8'inde migren görülüyor. Kadınların yüzde 96'sı ise hayatlarının bir döneminde mutlaka baş ağrısı yaşıyor. Baş ağrısının yüzden fazla tipi olduğunu anlatan Prof. Dr. Cankat Tulunay, bu rahatsızlığı "birincil, ikincil ve kronial nolorji" olarak üçe ayırdıklarını söylüyor. Tulunay, birincil baş ağrılarının diğerlerine oranla yaygın olduğunu ifade ederek, bu gruba "migren, gelişim tipi, demet ve diğerleri" olarak belirliyor.
KADINLARIN SORUNU
Kadınlar en çok migrenden şikayet ederken, erkekler de demet baş ağrısı çekiyor. Başın bir tarafında 45 dakikayı geçmeyen şiddetli ağrıların oluşturduğu bu tip rahatsızlıklar, erkeklerde beş kat daha çok ortaya çıkıyor. Tulunay, stres kaynaklı "gelişim tipi" baş ağrılarına dikkat çekiyor. Son yıllarda sıklıkla görülen ve baş ağrılarının yüzde 80'inini oluşturan bu ağrının mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü baş ağrıları, insan yaşamında ciddi tıbbi ve sosyoekonomik sorunlar ortaya çıkarıyor. Hastanın yaşam kalitesini düşüren ağrılar, işgücü kaybına neden oluyor. Özellikle kadınlarda cinsel ilişki bozukluklarına, hayattan zevk almamaya kadar uzanan yaşamsal sorunlara zemin hazırlıyor. Cankat Tulunay, baş ağrılarının ciddiye alınarak tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor: "Yılda 4 milyon kişininkine eşdeğer işgücü bu ağrılar nedeni ile kayboluyor. Hayattan zevk almayan, ağrı ve ıstırap duyan insan ne işinde ne evinde mutlu oluyor. Kimi zaman bir yuvanın yıkılmasına kimi zaman insanın işinin ve aşının yok olmasına neden olan hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor."
Aslı UYUR ANKARA
|