|
|
|
|
Bu yazı çiftlik evinde geçirin
Yılın yorgunluğunu çocuklarınızla birlikte bir çiftlikte atmaya ne dersiniz? Tatil boyunca dinlenip doğal gıdayla beslenmenin keyfine varabilir, dilerseniz de bahçe işlerinde çalışabilirsiniz. Doğada uzun yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin
Taze süt içip dalından meyve yiyin
Yılın yorgunluğunu çocuklarınızla birlikte bir çiftlikte atmaya ne dersiniz? Tatil boyunca dinlenip doğal gıdayla beslenmenin keyfine varabilir, dilerseniz de bahçe işlerinde çalışabilirsiniz. Doğada uzun yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.
Şehir hayatından sıkılıyor, yaşam tarzınız gün geçtikçe kendinizi daha sağlıksız hissetmenize sebep oluyorsa, doğayla başbaşa bir tatile ihtiyacınız var demektir. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin başlattığı "TaTuTa Projesi", şehir insanını çiftlik yaşamındaki hayatla kısa bir süreliğine de olsa buluşturmayı hedefliyor. Projeye katılan misafirler, TaTuTa rehberinden ya da projenin internet sitesinden seçtikleri çiftliklere, gönüllü çalışarak veya çiftliğe belli bir katkı payı ödeyerek konuk oluyorlar. Böylece geçirdikleri sağlıklı ve keyifli bir tatilin yanı sıra, ekolojik tarıma ve kırsal kalkınmaya da katkı sağlıyorlar. Tükettikleri ürünlerin kaynağını tanımak ve kırsal yaşam hayatını deneyimlemek de cabası... Proje, Rize'den Muğla'ya kadar Türkiye'nin farklı bölgelerinde toplam 69 çiftlikte yürütülüyor. Her çiftliğin konuk ve gönüllü kabul etme dönemi, bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Projenin kitapçığında konaklamayı düşündüğünüz çiftliğk veya evin sahibi hakkında bilgi bulmanız da mümkün. Örneğin Artvin'deki Camili (Macahel) Evleri'nde dört farklı evde kalabilirsiniz. Dört kişinin kalabileceği bir odayı TaTuTa misafirlerine ayıran Erdal ve Fatma Gülbin çifti, kızları Hilal (4) ile birlikte yaşıyor. Ekolojik ana arı yetiştiriciliği yapıyorlar. Kendilerine yetecek kadar meyve sebze üretimleri de var. Gülbin ailesi Haziran- Ekim arasında konuk, Ağustos ortasından Eylül sonuna kadar da gönüllü kabul ediyor.
AİLECE KALIN Temel geçim kaynağı fındık ve pirinç yetiştiriciliği olan Samsun'un Çamlıca Köyü'nde bulunan Muhtar'ın Çiftliği ise Haziran ve Ağustos arasında konuk kabul ediyor. Ayrıca Mayıs ve Haziran aylarında fındıkların altındaki filizlerinin temizlenmesi ve 15-30 Ağustos arasında fındık toplamak için 3-4 gönüllü kalabiliyor. Çiftikte Mehmet Özmen, eşi Hamide Hanım, anneleri Şükriye nine ve babaları Hüseyin dede ile kızları Rabia, Elif Nur, Sultan ve Şükriye birlikte yaşıyorlar. Özmen ailesi ziyaretçilerini evlerinin yakınındaki misafirhane ve lojmanda ağırlıyor. Karadeniz'deki konaklama imkanı bulunan yerlerden bir diğeri ise Küre Dağları evleri. Kastamonu'nun Şenpazar ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Aşıklı Köyü'nun yakınlarında, yürüyüş için ideal bir kanyon bulunuyor. Köyün hemen aşağısında bir nehir uzanırken, çevresindeki zümrüt yeşili orman dikkat çekiyor. Bu köyde Haziran'dan Ekim'e kadar konuk olabilirsiniz. Bazı aileler Mayıs ve Haziran aylarında yabancı otları yolmak, sebze dikmek ve meyve ağacı bakımı için gönüllü kabul ediyor. Tüm bu evlerde konaklama, kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri için kişi başı önerilen katkı miktarı 25 YTL. Bir ailenin yanında konaklamak yerine pansiyonu tercih edenler, Yalova Mecidiye Köyü'ndeki Thuya Eko Pansiyonu değerlendirebilir. Bu bölgede çok sayıda tarihi zenginlik de bulunuyor. Kayıt altına alınmamış antik manastırlar, tarihi kızıl çamlar, geleneksel Türk ve Rum evleri bunlardan bazıları. Burada iki kişilik odalar 65- 70 YTL arasında.
ÇALIŞANA BEDAVA Biraz daha güneye giderseniz, Muğla'daki Yanıklar Köyü'nün günlük hayatına konuk olabilirsiniz. Pastoral Vadi'de bulunan ve sahibi Ahmet Kizen olan çiftlik, 12 ay boyunca konuk kabul ediyor. Yine tüm yıl b o y u n c dört kişi, ahşap ev yapımı, bahçe işleri, sulama, ot yolma,hayvan bakımı gibi işler yaparak ücretsiz kalabiliyor. Fethiye'nin gizli kalmış güzelliklerini ise Faralya Köyü'nde keşfedebilirsiniz. Yörenin geçim kaynağı ise zeytincilik, arıcılık ve sebze üretimi. Faralya Köyü'nde yaşayan Çiğdem ve Erol Scott çifti, İstanbul'da eğitim ve çevre üzerine çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştıktan sonra, doğal yaşamı kendi hayatlarına uygulamaya karar vermiş. Temmuz ve Ağustos'ta gönüllü çalışan kabul ediyorlar. Meyvecilik, küçük baş hayvancılık ve balıkçılığı merak edenlere ise Isparta'daki Aksu çevresinindeki Timbriada Çiftliği'ni önerebiliriz. Kızı Mısra ve arkadaşları Morio ile birlikte yaşayan Çiğdem Akkıran, yıl boyunca çiftliklerine konuk kabul ediyor. Aile, misafirlerini evlerinin yakınındaki taş konakta ağırlıyor. Üç kişinin kalabileceği taş evde, bahçe içinde bir havuz var. Bu çiftliğin en büyük özelliği, ekolojik olarak yetiştirdikleri meyvelerden kuşburnu, erik ve elma şarabı üretmeleri. Çiftliğe evcil hayvanınızı da götürebilirsiniz.
Ece KOÇAL
|
|
|
|
|
|
|
|
|