|
|
Bir kitap için dünyayı dolaştı
Kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy, beş yıllık bir çalışmayla hazırladığı "Kostüm ve Moda Tarihi" adlı kitabını, teatral moda gösterisiyle tanıtıyor. Gösteride Antik Yunan'dan Mısır'a pek çok kostüm yer alıyor.
İlkçağlarda yemek, içmek gibi doğal bir ihtiyaç olan giyinmek, günümüzde yerini şıklık yarışına bırakmış durumda. Peki ama bugünlere gelene kadar bu amansız yarışta neler yaşanmış, hangi toplumlar neler giymiş, neler takmış takıştırmış? Eski dönem filmleri bu merakımızı gideren ipuçları verse de, konuyla ilgili detayları içeren yerli kaynak bulmak çok zor. Ancak kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy'un çizimleriyle süslediği ve her dönemi detaylarıyla anlattığı "Kostüm ve Moda Tarihi" adlı kitabı, bu sıkıntıyı büyük ölçüde çözecek gibi görünüyor. Türkiye'de kısa sürede yoğun ilgi gören kitap, önümüzdeki aylarda Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın sponsorluğunda Japonya, Moskova ve Frankfurt'ta düzenlenecek kitap fuarlarında da tanıtılacak. Ayrıca kitabı ilginç kılan bir başka detay da görkemli bir defileyle tanıtılıyor olması. Yine Dereboy'un organize ettiği ve teatral bir gösteri şeklinde gerçekleşen defilede Mısır, Girit, Roma, Yunan dönemi kostümlerinden, Ortaçağ Saray kostümlerine, Barok dönem kostümlerinden günümüze kadar geçen süreçte, kostümün geçirdiği evrim anlatılıyor. Tanıtımın ilk ayağı, 9 Haziran'da Ankara Devlet Opera ve Bale Sahnesi'nde gerçekleşti. İkinci tanıtım gecesi ise bu akşam Sultanahmet'teki Türk İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenecek. Cumhurbaşkanı, Kültür Bakanı ve Fransa, Danimarka, Japonya gibi yabancı ülkelerin büyükelçilerinin de davetli olduğu gecede, toplam 80 kostüm sergilenecek.
İKİ AYDA 120 KOSTÜM Bu kitap için beş yıl süren kapsamlı bir araştırma yaptığını belirten Dereboy, üniversite ve tasarım kurslarında kaynak kitap olması amacıyla, böyle bir kitap hazırladığını söylüyor: "Konuyla ilgili Türkçe yazılmış bir kaynak kitap yok. Ayrıca moda tarihiyle ilgili yabancı kitaplar da çok pahalı. Ben bütün dünyadaki yayınları inceledim. Dünyadaki kostüm tarihiyle ilgili müzeleri, sergileri, kütüphaneleri tek tek dolaştım. Bir Girit uygarlığı için üç kezGirit'e gittim. Çünkü tarihi içeren bir moda illüstrasyonu yapıyorsanız, cilt renginden göz makyajına saçın taranma şekline, saçta kullanılan başlıklara, el yapılarına, anatomilerine her şeyine dikkat etmek zorundasınız. Bu araştırmalar sonucunda da kitabı hem yazdım hem de konularına göre tek tek çizimler yaptım. " Kitapta 200 farklı kostüm illüstrasyonuna yer veren Dereboy, tanıtım için defile düzenleme fikri oluşunca, iki ay içersinde 120 kostüm hazırlandığını söylüyor: "İslam Eserleri Müzesi'nde 80 adet kostüm sergilenecek. Ayrıca kitabımda yer almayan Osmanlı kostümleriyle ilgili de bir gösterimiz olacak. Bu müzenin anlamına uygun olması için Osmanlı saray düğünü sahnelecek." Hepsi özel dokuma kumaşlarla, el işlemeleriyle hazırlanan kostümleri ileride bir müzeye bağışlamayı düşünen Dereboy, öncesinde yurtdışında da birkaç defile yapmak niyetinde, "Bu defilenin New York Türk Haftası'nda Amerika'da sergilenmesini çok istiyorum. Sanıyorum, Kültür Bakanlığı da destek verecektir. Kitabımın da değişik ülkelerde basılmasını ve çeşitli dillerde kitap raflarında görmek beni çok mutlu eder" diyor.
Neslihan Tunç
|