İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, "Mücadele ettik. Sonunda AB, Çin'e bazı sınırlamalar getirdi. Kotaların ihracatımıza katkısı 8.5 milyar dolar. Ancak 200 milyon dolarlık domates için Rusya'da lobi yapanların mücadelemizde bizi yalnız bırakmasına da üzüldük" dedi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Çin ürünlerine karşı 14 aydır sürdükleri mücadele sayesinde tekstilde 2005 sendromunu aşmayı başardıklarını söyledi. İHKİB Başkanı Orakçıoğlu dün İstanbul'da ekonomi basını ile biraraya geldi. Toplantıda İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, Türkiye'nin öncülüğünde 54 ülkenin katılımı ile Çin'in tekstil ihracatına karşı yürütülen mücadelenin sonunda Avrupa Birliği'nin (AB) 10 katogoride Çin ürünlerine sınırlama getirmesini sağladığını söyledi.
* AB'NİN TAVRI NETLEŞTİ: Orakçıoğlu şöyle konuştu: "Bizim ihracatımızın büyük bölümü AB ülkelerine. Bu açıdan AB'nin Çin'e karşı sergileyeceği tavır bizim açımızdan çok önemliydi. 14 ay gibi kısa sürede oluşturduğumuz küresel koalisyon sayesinde, uzun süre belirsiz bir tavır izleyen AB'yi de Çin'e karşı önlem alması konusunda ikna ettik. Ve geçen hafta, AB Komisyonu, Çin'den ihracatın, 4 yıl süreyle 10 katogoride sınırlandırılması için anlaşmaya varıldığın açıkladı. Bu karar, İstanbul Deklarasyonu sürecinde elde edilen en büyük uluslararası kazanımlardan biridir."
* EN KAZANÇLI TÜRKİYE: Söz konusu 10 katogorinin Türkiye'nin AB'ye sattığı ürünlerin başında geldiğini hatırlatan İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, AB'nin bu kararından en kazançlı çıkan ülkelerden biri olduklarını belirtti. Orakçıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl AB ülkelerine yaklaşık 6 milyar dolarlık mal sattık. Bu, yaklaşık 18 milyar dolarlık tekstil ihracatımızın üçte birini oluşturuyor. AB'nin Çin mallarına getirdiği sınırlama ile Türkiye teksil ihracatında her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık bir artı sağlayacak. Bu sınırlamanın 4 yıl sürdüğü düşünülürse, toplam 8 ile 8.5 milyar dolar ilave döviz girişinden söz edebiliriz. Başbakan Erdoğan, 200-300 milyon dolarlık sebze ihracatını çözmek için Rusya Lideri Putin'i arıyor. Biz 8.5 milyar dolar kazandırıyorsak, bu sektöre de hassasiyetle yaklaşılmasını beklemek hakkımız."
* TÜRK MALLARI İÇİN KAVGA: İHKİB Başkanı, bazı pazarlarda yabancı firmaların türk mallarının lisans veya bayiliğini alabilmek için kendi aralarında kavga ettiklerini belirterek bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.