BakanAli Babacan, SSK ve Bağ-Kur prim affının 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacağını açıkladı ve "Artık ödemeyene müsamaha yok" dedi.
'Artık af da müsamaha da yok'
Devlet Bakanı Ali Babacan, sosyal güvenlik prim affının 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacağını söyledi. 31 Mart'tan sonraki prim ödemelerinin aksatılmaması uyarısında bulunan Babacan, "Ödemeyene müsamaha yok" dedi IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni de toplanamayan sosyal güvenlik primleri için yaptırım uygulanmasının şart olduğunu söyledi. Giorgianni, yaptırım uygulanmaması durumunda vergi oranlarında düşünülen indiriminin yapılamayacağını kaydetti.
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile anlaşmak için geri çekileceği açıklanan sosyal güvenlik borçlarının affıyla ilgili olarak "Geçmiş borçlarla ilgili çalışma 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacak" diyerek affın belli bir tarihle sınırlı olsa da çıkacağına ilişkin mesaj verdi. Babacan, prim borçlarına adil, kalıcı çözüm getirmeye yönelik yasal çerçevenin ise yeni yasama yılı başında Meclis'e sunulacağını belirtti. Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart 2005'ten sonraki sosyal güvenlik primlerinin mutlaka ödenmesi gerektiğini, ödemeyenlere kim olursa olsun kesinlikle göz yumulmayacağını ısrarla vurguladı. Devlete olan borcun ciddi bir borç olduğunu söyleyen Babacan, "Bağ-Kur, SSK primi ödeyenlerin, primlerini mutlaka günü gününe yatırmaları gerekiyor. Ayrıca bu sadece sosyal güvenlik değil, çiftçiye sağlanan kredi borcu ya da başka bir borç olabilir. Artık borç ödemeyene müsamaha yok" diye uyardı.
ONAY İÇİN İKİ ŞART Hem Babacan hem de Giorgianni'nin açıklamalarından IMF ile niyet mektubunun onayının, sosyal güvenlik reformu için çıkarılacak yasalar ile Bankacılık Yasası'nın çıkmasına kilitlendiği sonucu ortaya çıktı. Bakan Babacan, "Yasaların haziran sonuna kadar TBMM'de kabul edilmesini bekliyoruz" derken Giorgianni, söz konusu yasaların haziran sonuna kadar Meclis'te kabul edilmesindn sonra, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun bu gözden geçirmeyi ele alarak sonuçlandırması yönünde bir tavsiyede bulunabileceğini söyledi. Babacan, 10 milyar dolar kredi içerenstand by'ın ilk gözden geçirme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun temmuz ayı içinde toplanıp, yaklaşık 800 milyon dolarlık ilk kredi dilimini serbest bırakmasını beklediklerini söyledi. Babacan'ın toplantıda dikkat çektiği konular şunlar:
* Uzun sürüyor ama yasalar çıkacak: Hem komisyon başkanları hem de milletvekilleri yasaların takvimini çok iyi biliyor ve özveriyle çalışıyor. Toplamda 200 maddeyi bulan tasarılar doğal olarak vakit alıyor. Beklentimiz Meclis tatile girmeden bu yasaları çıkarmak.
* Eğitimde KDV indirimi: Şu anda eğitimde KDV yüzde 18'den 8'e çekilmiş durumda. Bunun haricinde yeni bir KDV indirimi şu anda hükümetimizde görüşülmüş, tartışılmış değil.
* Kamu bankaları özelleştirmeleri: Ziraat Bankası ve Halkbank özelleştirilmelerinde strateji planı hazırlığı son aşamaya geldi. Plan bir kaç hafta içinde açıklanacak.
* Hedefler tutuyor: Gerek konsolide bütçe gerekse konsolide kamu sektörü için belirlenen faiz dışı fazla hedefi, rahatlıkla tutturuldu. Bütçede de kaynağı olmayan harcamaların yapılmasına izin verilmeyecek. Mazot, hububat gibi harcamaların kaynağı bütçede hazır.
* Vergiler basitleşecek: Vergi idaresi reformu, vergi politikası alanında basit, şeffaf ve istikrarlı bir sistem oluşturmayı temel alan reform çalışmalarımız eylül ayı sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclis'ine sunulacak.
* İkinci gözden geçirme: İkinci gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların eylülde başlamasını, ekimde IMF yönetiminin toplanmasını bekliyoruz.
* Sıcak para girişi: Merkez Bankası tarafından açıklanan rakam stoktaki artışı ifade ediyor. Yoksa öyle Türkiye'ye bir iki yılda 25-30 milyar dolar gibi sermaye girmesi mümkün değil.