|
|
|
|
Elçilerin Güneydoğu eleştirisi
AB'nin Lüksemburg dönem başkanlığını Ankara'da temsil eden Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AB büyükelçilerine verdiği yemekte yaptığı konuşmada, AB'nin Güneydoğu Anadolu'daki gelişmeler ve Kopenhag kriterlerinin karşılanmasına ilişkin endişelerini dile getirdi.
AB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Gosses, konuşmasında, Fransa ve Hollanda'nın referandumlarla AB Anayasası'nı reddetmesinin ardından ''Avrupa'daki durumun iyi olmadığını'' belirterek, bu ülke vatandaşlarının ''Avrupa
treninin çok hızlı hareket ederek birkaç istasyon atladığı'' görüşünde olduklarını söyledi.
Büyükelçi Gosses, AB vatandaşlarının bir bölümünün de avroya geçişten sonra artan hayat pahalılığından şikayetçi olduklarını kaydetti.
AB'nin kısa süre içinde 2007-2014 yılları arasında geçerli olacak mali perspektiflerini karara bağlaması gerektiğini, bunun önemli bir stratejik an olduğunu belirten Gosses, tüm zorluklara karşın AB'nin busüreçten de başarıyla çıkacağına olan inancını dile getirdi.
Gosses, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine ilişkin, referandumların ardından çok spekülasyon yapıldığını ifade etti. Anayasaya ''Hayır'' diyenlerin içinde sınırlı sayıda kişinin Türkiye'nin üyelik sürecini göz önünde bulundurarak karar verdiğini belirten Gosses, AB içinde hatırı sayılır sayıda kişinin de ''genişlemenin çok hızlı ve büyük olduğu'' düşüncesini taşıdığını kaydetti.
Büyükelçi Gosses, konuşmasına şöyle devam etti: ''Şu sonuç gayet net biçimde çıkarılabilir: Avrupa kamuoyu bundan böyle yeni genişlemelere daha eleştirel bakacaktır ve aday ülkelerden hem Kopenhag kriterlerine, hem de teknik müktesebata tam olarak uymalarını bekleyecektir.''
Konuşmasında Devlet Bakanı Ali Babacan'ın başmüzakereciliğe getirilmesini ''iyi bir seçim'' olarak niteleyen ve Türkiye'nin son yıllarda ekonomik anlamda yaptığı kurumsal değişikliklerin önemine değinen Büyükelçi Gosses, müzakerelerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlamasından önceki son resmi gereklilik olan Ankara Anlaşması Ek Protokolünün birkaç gün içinde tamamlanacağını kaydetti.
"AVRUPA CAZİBESİNİ YİTİRİYOR"
''Hükümet ve ülke genelinde Avrupa'nın cazibesini yitirdiğini hissediyoruz'' diyen Büyükelçi Gosses, ''Türkiye'de katılım konusunda belli oranda hayal kırıklığı yaşandığını ve bunun da halkı başka yönlere bakmaya ve modernleşme çabalarından vazgeçmeye yönelttiğini'' öne sürdü.
AB'nin Kopenhag kriterlerinin tamamen karşılanması konusuna önem verdiğini ifade eden Büyükelçi Gosses, AB'nin özellikle Vakıflar Kanunu konusuna büyük önem verdiğini kaydetti. Gosses, din ve ifade özgürlüğünün de üzerinde durulması gereken konular arasında yer aldığını söyledi. Gosses, şöyle devam etti:
''Kurumların müktesebatı uygulamada Aralık 2004'e oranla daha az aktif davrandıkları izlenimine sahibiz. Kültürel haklar, özellikle de dil konusu, bürokrasideki aksaklıklar nedeniyle günlük hayatta ciddi problemlerle karşılaşmaktadır.''
GÜNEYDOĞU
Konuşmasında Güneydoğu Anadolu bölgesine gezi yaptığını hatırlatan Büyükelçi Gosses, belli bir ekonomik gelişme ve göreli sükunetin ardından bölgenin yeniden geniş kapsamlı askeri operasyonlara sahne olduğunu söyledi.
AB'nin terörizm konusundaki tavrının net olduğunu kaydeden Gosses,AB'nin yeni üyeleri için dağılma değil entegrasyondan yana olduğunu, Kürtlerin modernleşme ve katılım sürecine aktif şekilde dahil olmalarını desteklediklerini söyledi.
Goses, şunları kaydetti: ''Şu ana kadar hükümetin bölgede yapısal barışa ulaşılmasını sağlayacak bir sivil alternatif ortaya koymadığını izlemek endişe vericidir. Düzeni sağlamak için askeri seçenek kaçınılmazdır, ancak nihai çözüm olamaz. Kontrolden çıkmayacağını ümit ettiğimiz bu soruna ilişkin görüşlerinizi bizimle paylaşmanızı isteriz.''
YEMEKTE BİRÇOK KONU GÜNDEME GELDİ
Erdoğan'ın AB Büyükelçilerine verdiği yemekte, Türkiye-AB ilişkilerini ilgilendiren birçok konu ele alındı. AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, büyükelçiler, AB içinde ''AB konusunun Türkiye için cazibesini yitirmeye başladığı'' yönünde bir izlenim olduğuna, özellikle de müzakerelere başlama kararının verilmesinin Kopenhag kriterlerinin yüzde 100 oranında karşılandığı anlamına gelmediği hususuna dikkati çektiler.
Güneydoğu'nun ekonomik olarak kalkınmasının önemine değinen, ancak konunun tek boyutunun ekonomi olmadığını söyleyen AB yetkilileri, ''Ülkenin o bölgeye yönelik tavrı da önemli'' diye konuştular ve ''Orada Ankara ya da İstanbul'dakilere göre önemli olmadıklarını düşünen insanlar varsa, bunu siyasi olarak çözmeniz gerekiyor'' dediler.
AB büyükelçileri, özellikle yargı alanında uygulama konusunda bazı sıkıntılar olduğunu düşündüklerini Erdoğan'a ilettiler ve Eğitim-Sen'e ilişkin alınan kararı örnek olarak gösterdiler.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|