|
|
AB Ek protokolü onayladı
AB Genel İşler Konseyi, Ankara Antlaşması'nın gümrük birliğine ilişkin ek protokolünü onayladı.
AB Genel İşler Konseyi, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin kapsama alanını genişleten Ankara Antlaşması ek protokolünü onayladı.
AB dışişleri bakanları, ek protokolü tartışmasız onaylayarak, imza için Ankara'ya gönderilmesini kararlaştırdılar.
Ek protokolün, Ankara'nın imza ve onay sürecini tamamlamasının ardından, Gümrük Birliği'nin kapsama alanı AB'ye 2004'te katılan 10 yeni üyeyi (Kıbrıs Rum kesimi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya) içine alacak.
"3 HAFTA VAKİT
ALMASI ÖNGÖRÜLÜYOR"
Ek protokolün, Avrupa Birliği'nin (AB) 20 resmi lisanında gerekli tercümelerinin yapılmasının ardından Türkiye tarafından imzalanmasının 3 hafta kadar vakit alması öngörülüyor.
Ek protokolün imzalanması, 3 Ekim'de Türkiye'nin AB'ye katılım üzakerelerinin başlatılmasının son ön koşulu olarak gösteriliyor.
BLAZY: MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINA KARŞI DEĞİLİZ
Öte yandan, Fransa'nın yeni Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, ''AB Konseyi'nin belirlediği koşullara uyması halinde'', Türkiye ile müzakerelerin başlamasına karşı çıkmayacakları mesajını verdi.
Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Douste-Blazy, ''AB Komisyonu bu konuda kesin bir görüş belirtmek zorunda. Türkiye şartlara uymazsa, müzakerelerin başlaması söz konusu olamaz. AB Konseyi Aralık ayında müzakerelerin çerçevesini belirledi. Türkiye taahhütlerde bulundu. Bunları yerine getirmesi gerekir. Bu konuda Avrupa halklarının duyarlı olduğunun farkında olmalı'' dedi. Fransa'da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın önerisiyle anayasada değişiklik yapıldığını hatırlatan Douste-Blazy, ''Fransa'da artık yeni üyeler için referandum düzenleneceğini'' belirtti.
Douste-Blazy, Romanya ve Bulgaristan ile Türkiye'nin durumlarının farklı olduğunu, Romanya ve Bulgaristan'ın üyelik süreçlerinin AB Konseyi ve Komisyonu tarafından yakından izlendiğini ve kontrol altında tutulduğunu belirtti.
''Kriterler yerine getirildiği takdirde Romanya ve Bulgaristan'ın üye olmaması için bir neden olmadığını'' söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin ise AB Konseyi tarafından belirlenen şartlara uymadığı takdirde müzakerelerin başlamayacağını belirtti.
Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) lideri İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, hafta sonunda yaptığı açıklamada, Fransa ve Hollanda'da AB Anayasası'nın reddedilmesinden sonra Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasının ''mantıklı olmadığını'' ve ''acele edilmemesi'' gerektiğini iddia etmişti. Sarkozy, tam üyelik yerine Türkiye'ye ''imtiyazlı ortaklık'' verilmesi görüşünü de yinelemişti.
|