Çeşme'deki batık büyük ilgi görüyor
Çeşme'de geçtiğimiz yıl batan 'Monem' adlı gemi, dalgıçların büyük ilgisini çekiyor. Türkiye'deki batıkların büyük çoğunluğu tarihi olduğu ve buralara dalış izni verilmediği için, Çeşme'deki batık turizm açısından da önem taşıyor.
Çeşme'de geçen yıl batan 'Monem' adlı gemi, amatör dalgıçların büyük ilgisini çekiyor. Dolphinland Dalış Okulu sahibi Mehmet Huz, Türkiye'de ve tüm Akdeniz kıyılarında amatör dalgıçların dalmasına uygun batık arandığını belirterek, Alman yapımı 'Monem'e gösterilen ilginin normal olduğunu söyledi. Batıkların genellikle derin sularda bulunduğunu, Türkiye'deki batıkların ise tamamının tarihi batıklar olduğunu belirten Huz, "30 metreden derin sulardaki batıklara amatör dalgıçların dalmasına izin verilmiyor. Çeşme batığı 18 metre derinlikte olduğu için amatörler için ideal" dedi.
DALIŞ YASAK Tarihi batıklara dalış için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor. Türkiye'de tarihi batık olarak nitelendirilmeyen batıklar ise sadece iki tane. Bunların bir tanesi Kemer'de bulunan bir gemi, diğeriyse Kaş'ta bulunan uçak batığı. Fakat Mehmet Huz, her iki batığın da karaya uzaklıkları ve bulundukları derinlik nedeniyle sorun oluşturduğunu belirtiyor. 'Monem'i bulmadan önce 6 yıl boyunca bir gemiyi batırmanın ön çalışmalarını yaptıklarını, ancak ortaya çıkan büyük maliyet nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini kaydeden Huz, şunları söyledi: "Çeşme ve çevresi daha çok rüzgar sörfüyle tanınıyor. Eğer tanıtımını iyi yapabilirsek, Çeşme'de dalış turizmini de başlatabiliriz. Burada turizm sezonunun kısa olmasından şikayet ediliyor. Oysa iklim çok uygun, dalış turizmi gelişirse büyük hareketlilik sağlanabilir."
|