Maliye Bakanlığı teşvik yasası ile ilgili tebliğini yayımladı. Sayıları 49'a ulaşan illerde istihdam artışına yönelik yatırımlarda da hareket başladı....
Uluslararası Para Fonu'nun tüm itirazlarına rağmen teşvikli il sayısını 36'dan 49'a çıkaran yeni yasanın nasıl uygulanacağına dair tebliğ Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandı. Kilis, Tunceli, Kastamonu, Niğde, Kahramanmaraş, Çorum, Artvin, Kütahya, Trabzon, Rize, Elazığ, Karaman ve Nevşehir'i de teşvikli iller kapsamına alan yasa ile birlikte bu illerde de yeni bir hareketlilik başladı. Söz konusu yasanın daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin bulunduğu bu illerde istihdam artışına sahne olacağı tahmin ediliyor. Bunlardan özellikle tekstilin merkezi olan Kahramanmaraş'taki sevinç ve hareketlilik ise dikkat çekiyor. Sevniçlerini gazete ilanı ile duyuran Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Balduk, 5 yıl içinde sanayicilik açısından Türkiye'nin ilk 10 ili içinde yer alacaklarını ifade ederken, ildeki bir çok eski yatırımcı da istihdam artışına gidecek ilave yatırımlar için start almış durumda. İrili, ufaklı yaklaşık 500'e yakın fabrikanın bulunduğu Kahramanmaraş'ta kısa sürede 4 bin kişilik yeni istihdamın devreye gireceği konuşuluyor. Üstelik bu yatırımlar tekstil ve konfeksiyondaki Çin tehdidine rağmen gündemde. Tabii tek hareket Maraş'ta değil. Diğer illerde de benzer bir heyecanın yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı dile getiriliyor. Maliye Bakanlığı'nın 4 Haziran günü yayımlanan tebliğine göre, bu illerde organize sanayi ve endüstri bölgelerinde kurulu işyerlerinde işverenler 30 kişinin üzerinde istihdam sağladıklarında kendi üzerlerine düşen gelir vergisi stopajından kurtuluyorlar. Söz konusu rakam bu bölgelerin dışında ise yüzde 80 ile sınırlı tutuluyor. Tebliğ'de şu maddeler yer alıyor:
İSTİHDAM KAYDIRMA YOK UYGULAMADAN sadece gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden 1 Nisan'da işe başlayanlar en az 30 işçi çalıştırmaları koşuluyla yararlanabilecek. Yine bu tarihten önce faaliyette olanlar işçi sayısını en az yüzde 20 oranında arttırmaları ve toplam işçi sayısının asgari 30 kişiye ulaşması halinde yarattıkları ek istihdam ölçüsünde teşvik alabilecek.
MEVCUT ve faaliyette bulunan işletmelerin devredilmesi, birleşmesi, bölünmesi, nev'i değiştirmesi, kapatılıp değişik bir unvanla açılması durumunda da teşvikten yararlanmak mümkün olmayacak..