IMF heyeti, özel sektörle yaptığı görüşmelerde kapsamlı vergi indiriminin ciddi hasılat kaybıyla sonuçlanacağı gerekçesiyle hayata geçirilemeyeceği mesajını verdi.
Yeni stand-by düzenlemesi kapsamında ilk gözden geçirme çalışmasına başlayan IMF'nin İstanbul temaslarında "vergi indirimi" tartışması damgasını vurdu. Ankara'daki görüşmelerde ise "sosyal güvenlik reformu, sağlık ve ilaç harcamalarındaki şok artış, sigorta prim borçlarına af, vergi reformu ve kamu bankalarının özelleştirilmesi" konuları ön plana çıktı. IMF'den "Köklü vergi indirimi isteklerine veto" geldi. IMF, özel sektörle görüşmelerinde kapsamlı vergi indiriminin ciddi hasılat kaybıyla sonuçlanacağı mesajı verdi. Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, önceki şef Rıza Moghadam'ın "KDV'de sektörel indirimin test edilebileceği" yönündeki görüşlerini hatırlatan işadamlarına ise esprili bir dille "Rıza öyle dediyse artışı kastetmiştir" dedi. 10 milyar dolarlık kredi içeren 3 yıllık stand-by düzenlemesinin ilk gözden geçirmesinin Ankara temasları ise Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başmüzakereci olarak atanmasından sonra ilk görüşmesi olarak kayda geçti ve IMF heyetine verdiği kahvaltıyla başladı.
ZAMLAR KONTROL EDİLECEK azine'deki ilk gün değerlendirmesine başta sosyal güvenlik uzmanları olmak üzere çok sayıda bürokrat katıldı. Yurtdışında olan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ise görüşmelere öğleden sonra iştirak etti. IMF heyeti, ilk iş olarak fiyat ayarlamalarını kontrol edecek. Bu konu, Niyet Mektubu'nda haziran ayı taahhüdü olarak, "Maktu vergilerin ve KİT fiyatlarının 2005 program varsayımları ile uyumlu belirlenmesi" biçiminde formüle edildi. IMF vergi ve KİT fiyatlarındaki artışların yeterli olmadığını belirlerse yeni zam talebinde bulunacak. Bu kapsamda özellikle tütün mamulleri ve alkollü içkilerde ÖTV ayarlaması ile elektrik fiyatlarına zam tartışması yapılacak. IMF ile "bankacılık, kamu bankaları ve vergi reformu" da gözden geçirilecek diğer gündem maddelerinin başında geliyor.