16 yıl önce doğal ürünler pazarına giren Menemenli'nin ürettiği şekersiz reçellere Japonlar yoğun ilgi gösteriyor.
Akademikkariyerini bırakarak özel sektöre geçen bir girişimci Dr. Feryal Menemenli. Özel sektör deneyimi Eczacıbaşı Grubu'nda kurulan araştırma bölümünün sorumluluğunu üstlenmesiyle başlıyor. Bitkisel antibiyotik üzerine çalışmalar yapıyorlar ancak antibiyotik pirinç zararlıları üzerinde etkili olduğu fark edilince araştırmanın yönü değişiyor.
GIDAYA DÖNDÜ Ardından Türkiye için pahalı bir iş olan araştırma birimi kapatılınca 1989 yılında kendi işini kurmaya karar veriyor ve Doğa Bitkisel Ürünler şirketini kuruyor. 3 milyon lira sermaye (yaklaşık bin 500 dolar) ve ilaç fabrikalarının kullanılmış makinelerini satın alarak kurduğu kendi deyimiyle 'minyatür ilaç fabrikasında' bir yandan bitkisel ilaç diğer yandan katkısız, doğal gıda üretimine başlıyor. Yasal altyapının ve talebin olmadığı dönemde bakanlıktan 3-4 yıl uğraşarak ilk ilaç ruhsatlarını kendisinin aldığını söyleyen Menemenli, ancak ilaç pazarlama işinin büyük bir teşkilat gerektiğini görünce rotasını gıdaya çevirdiğine işaret ediyor. Menemenli, bugün 5-6 milyon dolarlık ciro yapan bir şirkete dönüştüklerini kaydediyor. Bitkisel çay, esmer şeker, katkısız ve şeker ilavesiz reçeller, kahvaltılık tahıl (yulaf, müsli, kepek, müsli bar) olmak üzere dört temel kategoride ürünler ürettiklerini dile getiren Menemenli, "Bugün bir tercih yapma noktasına geldik ve tercihi tahıl grubu ürünlerinden yana kullanacağız" diyor.
KATKISIZ ÜRÜNLER Tahıl ürünleri Avrupalıların damak tadına uygun olduğu için özellikle Avrupa pazarına ihraç potansiyeli taşıdığına işaret eden Dr. Feryal Menemenli, özellikle katkısız ve şekersiz reçellerinin Japonya'dan yoğun ilgi gördüğünü söylüyor.