Yeni TCK'ya TÜSİAD'dan da eleştiri geldi. Başkan Sabancı "Özgürlükleri kısıtlayan TCK yasa dışı Kuran kurslarına ise hoşgörü gösteriyor... Bunun laiklikte geri adım olup olmadığı tartışılacak" dedi. Sonra uyardı: "Rehavet dönemi bitti... Türkiye'yi çok hareketli günler bekliyor."
TÜSİAD'dan hükümete uyarı
TÜSİAD'dan hükümete sert uyarılar geldi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TCK'da özgürlüklerin kısıtlanması, Ermeni meselesi ve yasadışı Kuran kurslarına hoşgörüye kadar pek çok konuda hükümete tepki gösterdi.. TCK’da özgürlükler kısıtlanıyor. Yasadışı Kuran kurslarına hoşgörü gösteriliyor. Bunun laiklik anlayışında bir geri adım olup olmadığı tartışma konusu edilmeli. Ermeni meselesini tartışacak bilimadamları ülkeyi arkadan hançerlemekle suçlanıyor.....
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Yeni Ceza Yasası, Ermeni konferansı ve yasadışı Kuran kurslarıyla ilgili hükümetin tavrını eleştirdi. İstanbul'da dün toplanan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin ana gündemini, Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci oluşturdu. Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda 'hayır' çıkmasının, Türkiye'nin tam üyelik perspektifini zedelemeyeceğini belirten TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin bazı siyasi tavırlarının, telafisi güç sorunlar doğurabileceğini söyledi. Kuran kursları gibi konularla ülkenin ana gündeminden uzaklaştığını belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, TÜSİAD'ın yılın ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, TCK ile özgürlüklerin kısıtlanmasını ve Ermeni meselesini bilimsel ortamda ele almaya çalışan bilim adamlarının ülkeyi arkadan hancerlemekle suçlanmasını eleştirdi. Sabancı, konuşmasında, 17 Aralık sonrasında bir anlamda "fırtına öncesi sessizliği" andıran, ülke açısından bir durgunluk ve rehavet dönemi olarak değerlendirdikleri dönemin başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yaşanan bir dizi gelişmeyle sona erdiğini, Türkiye'yi yeniden hareketli günlerin beklediğini kaydetti. S a - bancı, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımı, Anayasa Mahkemesi'nin lağvedilmesi iması, Ermeni meselesini tartışacak bilimadamlarının ülkeyi arkadan hançerlemekle suçlanması ve TCK'nın tatmin edici düzenlemeler yapılmaksızın yasalaşmasını eleştirdi. Ömer Sabancı, Avrupa kamuoyunda Türkiye'nin olumsuz siyasi, ekonomik ve demokratik vakalarla anılmasına yol açan örneklerin çeşitli vesilelerle sergilenmesinin telafisi güç sonuçlar doğurabildiğini söyledi. Sabancı, "Güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanılarak gösterilere müdahale etmesi, bu tutumun siyasi sorumluluğunun hükümet tarafından üstlenilmesinin gecikmesi ve alınacak önlemlerde tereddüt edilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin lağvedilmesi imasında bulunulması ciddi olumsuz örnekler olarak karşımızda" dedi. Sabancı, "Yasadışı Kuran kurslarına hoşgörü gösterilmesi, laiklik anlayışında bir geri adım olup olmadığı tartışma konusu edilecek" dedi. Sabancı ayrıca ABD ile ilişkilerin zaman zaman belirsiz zeminlere kaymasına seyirci kalınmasını da tutarsızlık olarak değerlendirdi. Sabancı, Devlet Bakanı Ali Babacan'a başarılar dileyerek, çalışmalarında her türlü desteği kendisine sağlamayı taahhüt ettiklerini bildirdi.