Ekonomi yönetimi Türkiye'ye yön verecek orta vadeli bir program üzerinde çalışıyor. Temel amaç AB yolunda sosyal kalkınmayı hızlandırıp halkın yaşamını daha kaliteli hale getirmek.
Ekonomi yönetimi günlerdir bir program üzerinde çalışıyor. Türkiye'nin "üç yıllık yol haritası" çiziliyor. Orijinal adı, "Orta Vadeli Program 2006-2008" olan bu belge, sade vatandaş için "büyük dönüşüm" içermiyor. Program, Bakanlar Kurulu'nda son şeklini alacak. Temel amacı, "AB'ye üyelik yolunda, toplumun tüm kesimlerinin gözetildiği, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının hızlandırıldığı bir ortamda halkın yaşam kalitesini yükseltmek" olacak. Ancak, bürokratların tüm kıvraklığına, sosyal makyaj çabalarına rağmen gelecek üç yılın, IMF endeksli kısıtlamalarla geçeceğini söylemek hiç de yanıltıcı değil. Gelin, 2008 yılına kadar uzanan yolculuğun kilometre taşlarına birlikte bakalım:
VERGİ VAATLERİ Programın vergi cephesindeki sözleri ise alışılmışın ötesine geçmeyecek. Çin tehdidi altındaki tüm sektörler vergi ve sigorta primi indirimi beklerken, 3 yıllık perspektifte ne var?" diye sorulacak olursa... Cevap hazır:
* GSYİH'ya göre, sigorta primi dahil yüzde 31.7 düzeyindeki vergi yükü, 2008'de yüzde 31.1'e çekilecek. Bir başka deyişle göstermelik vergi indirimi yapılacak.
* Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi 2007 yılında indirilecek.
* Vergi dışı ücret kalemleri de Gelir Vergisi kapsamına alınacak.
* Kurumlar Vergisi oranı 2006 ve 2007'de kademe kademe düşürülecek.
DEVLET KÜÇÜLECEK * 2006-2008 döneminde ekonomi ortalama yüzde 5 büyüyecek. Bu sayede 1.6 milyon yeni istihdam yaratılacak. Her yıl en az 650 bin kişiye ve üç yılda 2 milyon kişiye iş sağlaması gereken Türkiye, işsizlik oranında hissedilir iyileşmeye yaşamayacak.
* Kamu kesiminde ücret ve aylıklar hedeflenen enflasyon oranında artırılacak. Yani, reel maaş artışı düşük tutulacak.
* Faiz tasarrufuyla devlet harcamaları azaltılacak. 2005'te GSYİH'nın yüzde 47.4'si düzeyindeki genel kamu harcamaları, 2008'de yüzde 42.3'e düşecek. GSYİH'nin yüzde 12'sini bulan faiz giderleri üç yılda yarı yarıya gerileyecek. "Eğer kaynak bulunursa" kamu yatırımları şöyle şekillenecek:
* Eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, sulama, içme suyu ve e-devlet" projeleri seçilecek.
* 2005 yılında ortalama 6.6 yıl olan yatırımların tamamlanma süresi 2008'de 5 yıla indirilecek.
* Bölgesel merkez niteliğinde kentler belirlenerek göç eğilimi bu merkezlere yönlendirilecek.