Kilci, Eti Alüminyum A.Ş'de bulunan yüzde 100 hissenin satışı içinde de 9 Nisan 2005'de ihaleye çıkıldığını ve son teklif verme tarihinin 10 Haziran 2005 olduğunu hatırlattı.
Bu özelleştirme stratejisinde kamuoyunda tartışılan kaygıları ortadan kaldıran düzenlemelerin yapıldığını belirten Kilci, şu bilgileri verdi:
''Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Eti Alüminyum Şirketi özelleştirme sonrasında yeni yatırım yaparak ve daha fazla istihdam imkanları yaratarak, Türk ve bölge ekonomisine katkısını artıracaktır. İhale şartnamesine, hisseleri devralacak yeni yönetim için, yeni teknolojiye uygun olarak, 5 yıl içinde asgari 110 milyon dolarlık yatırım yapma mecburiyeti konuldu.
İhale şartnamesine madenlerle ilgili yapılan düzenlemeyle şirket üretiminde ana girdi olarak kullanılan boksit madeninin çok uzun dönemde sıvı alüminyum üretiminde kullanılabilmesi ve bu hammaddenin temininde dışa bağımlı kalınmadan, yerli kaynakların yeterliğinin sağlanması amacıyla, maden sahalarındaki rezervi kendi üretimi dışında kullanılamayacağı, ihracatının yapılamayacağı maddesi konuldu.''
Ayrıca alıcı şirketin 49 yıl süreyle en az 2 milyon 940 bin ton sıvı alüminyum üretimi yapacağını da bildiren Kilci, ''bu, şirketin özelleştirme sonrasında da bugüne kadar ki üretim miktarı kadar üretim yapmasını teminen konmuş bir şarttır'' dedi.
Kilci, alıcının bu taahhütlerden herhangi birini yerine getirmediği takdirde, Oymapınar Barajı işletme hakkının iptal edilerek, maden ruhsatları ve hisse satış sözleşmesinin feshedileceğini de sözlerine ekledi.
Kilci, Eti Alüminyum tesislerinin yaşatılması, genişleme ve modernizasyon yatırımlarının yapılabilmesi için özelleştirmenin bir şans olduğunu da belirterek, ''bölgede yaptığımız toplantılarda halkın bunu memnuniyetle karşıladığını gözlemledik. Dolayısıyla, son tartışmaların çok anlamlı olmadığı görülüyor'' dedi.