|
|
Akfırat'a F1 bereketi geldi
Formula 1'e ev sahipliği yapacak Akfırat'da yatırım patlaması yaşanıyor. Belde yalnızca yarıştan 7 milyon dolar gelir elde edecek.
Dünyanın en önemli yarışı Formula 1, sihirli değneğini Akfırat Beldesi'ne dokundurdu. 11 bin 200 nüfuslu Akfırat Beldesi'nin kaderini değiştirdi. Formula 1'den önce kimsenin adını sanını duymadığı, Fırat ve Tepeören adlı iki mahalleden oluşan belde, önümüzdeki yıllarda villaları, üniversiteleri ve sosyal tesisleriyle Türkiye'nin Monaco'su olmaya aday.
Bir Anda Gözde Oldu Akfırat'ta daha birkaç yıl öncesine kadar arsaların metrekaresi en fazla 7 dolara satılıyordu. Ancak pistin yapımına başlanmasının ardından beldedeki arsaların metrekare fiyatları 100 dolara kadar çıktı. Türkiye'nin önde gelen şirketleri beldede yüzlerce dönüm arsa aldı ve birbirinden lüks yüzme havuzlu, fiyatları 450 ile 750 milyar lira arasında değişen villalar yapıldı. Bu arada satılan her Formula 1 yarışı biletinin yüzde 10'u Akfırat Belediyesi'ne kalacak. Belediye, yarışlardan yaklaşık 7 milyon dolar gelir sağlayacak. Dünyanın en çok izlenen yarışı Formula 1'in İstanbul'da yapılacağının açıklandığı güne kadar Tuzla'nın Akfırat Beldesi'nin adını kimse duymamıştı.Yeşilliklerin arasında iki katlı evlerin bulunduğu, şehrin gürültüsünden uzak kendi halinde bir beldeydi. Ta ki, Formula 1 pistinin inşaatı başlayana kadar.
17 Şirket Arazi Aldı Formula 1 pistinin beldenin içinde inşa edilmesi, bu yerleşim yerini popüler hale getirdi. Formula 1 yarışları 14'üncü ayağının 19-21 Ağustos tarihleri arasında Tuzla'nın Akfırat Beldesi'nde gerçekleşeceğinin açıklanmasının ardından yatırımcıların en gözde beldesi haline geldi. Belde civarındaki arsalar değer kazanarak peynir ekmek gibi satılmaya başladı. Aralarında Yön Konut, Yapı Konut A.Ş, D İnşaat, As İnşaat gibi isimlerin bulunduğu 17 şirket, toplam 3 bin 690 dönümlük arazi satın aldı. Talep o kadar fazla ki belde de satılacak arsa kalmadı. Bunun yanı sıra belde de biri Okan, diğeri devlet üniversitesi olmak üzere iki üniversite açılacak. Yeni yerleşim yerlerine ev sahipliği yapacak beldede, alternatif yol ve altyapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 22 kilometresini Akfırat Belediyesi'nin, 15kilometresini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 12 kilometresini ise Karayolları 1'inci ve 17'nci Bölge Müdürlüklerinin yaptığı alternatif yollar dışında, İSKİ, içme, atık ve yağmur suyu kanallarının, TEDAŞ, elektrik kablolarını yer altına döşeme çalışmalarını sürdürüyor.
Satılık Arsa Kalmadı Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, yarışların bölgeye yeni yatırımlar sağladığını belirtiyor. Özellikle konut alanında çok fazla talep olduğunu vurgulayan Yıldız, "Şu anda yer satın almak isteseniz bulamazsınız. Bir yıl sonra buraya geldiğinizde doğalgazı olan, içme suyu şırıl şırıl akan, yağmur ve atık suyu kanalları bitmiş, üniversiteleri olan, tek katlı yapılardan oluşan, yeşili bol muhteşem bir yer göreceksiniz" diyor. Yarışları izlemeye gelen misafirlerin arabalarını bırakacakları otoparklara kadar her şeyi düşünen Yıldız, Tepeören mevkiinde 30 dönüm bir araziyi kiralayarak düzenleme çalışmalarına da başlamış. Yıldız, medyanın haber ve fotoğraflarını geçebilmesi, yemeklerini yiyip, dinlenebilmeleri için bir sosyal tesis yaptıklarını da sözlerine ekliyor.
Pınar ŞENGÜL /HABER MERKEZİ
|