|
|
Altın madeni faaliyete başlıyor
Koza Altın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, açılış ruhsatı ve çalışma izni alan Bergama'daki altın madenin, faaliyete başlayacağını bildirdi.
Akın İpek, yaptığı yazılı açıklamada, Koza Altın şirketinin, mevcut hukuk kuralları dahilinde ve devletin koyduğu kanun ve kurallar çerçevesinde 4,800 den fazla yetkili imzayı tamamlayarak, Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğine göre açılış ruhsatı ve çalışma izni aldığını vurguladı.
İzne konu Ovacık Maden İşletmesinin, sağladığı 500 hanelik istihdamla, yaklaşık 2,500 kişiye geçim kaynağı oluşturan bir sanayi kuruluşu olduğuna işaret eden İpek, şunları söyledi: ''Altın madeninin çevreye zarar verdiğine dair hiç bir mahkeme tespiti ve kararı yoktur. Aksine bu güne kadar hazırlanan tüm raporlarda ve üretim sırasında elde edilen ölçümlemelerde insan sağlığı ve çevre güvenliğini tehdit edebilecek en küçük risk faktörü dahi tespit edilmemiştir.''
Altın madenine dönük yaşanan süreç konusunda da bilgi veren İpek, Haziran 2004 tarihinde Danıştay 6. ve 8. Dairelerinin birlikte toplanarak, 1997 tarihinde iptal edilen Çevre Bakanlığı görüşü yerine yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanması gerektiğine karar verildiğini, bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu hazırlattırılmadan bu yetkinin Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmış olduğu görüşüyle verilen karar uyarınca, madenin kapatıldığını hatırlattı.
Ülkenin en üst yargı organı tarafından verilen kararlar üzerine, yeni ÇED Raporunu hazırlatıldığını belirten Akın İpek, yeni ÇED Olumlu belgesinin, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan alındığını bildirdi. İpek açıklamasında, ''en üst Mahkemelerin vermiş olduğu kararlara dayanılarak alınan yeni belge üzerine, eskiden alınan bütün izin ve ruhsatlar da yenilenmiştir'' dedi.
''RAPOR İNTERNETTE'' Bu arada İpek, bazı davacılar tarafından gündeme getirilen, altın madeni işletmeciliğinin ''1997 tarihli mahkeme kararı ile yasaklandığı'' iddialarının, gerçekle ilgisi olmadığını da savundu. İpek açıklamasında, TÜBİTAK'ın görevlendirdiği konusunda uzman 11 bilim adamının, sekiz aya yakın bir süre araştırma yaparak hazırladığı 11 ciltten oluşan raporun tamamının, ''www.kozagold.com'' internet adresinde yayınlandığını bildirdi.
Akın İpek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) tarafından hiçbir zaman ve şekilde altın madeninin kapanmasına hükmedilmediği bilgisine yer verdiği açıklamasında, AHİM'in böyle bir karar yetkisi de olmadığını kaydetti.
Mahkemelere Ovacık Altın Madeni'yle ilgili şu ana kadar açılmış olan 18 davanın 11'inin, geçmişte yeni ÇED olumlu görüşü olmadan verilen izin işlemlerinin iptali için açıldığına işaret eden İpek, yeni ÇED izni alınana kadar maden kapatılıp mahkemenin gereği de Ağustos 2004 tarihinde yerine getirildiği için, bu davaların konusunun ortadan kalktığını öne sürdü.
Akın İpek, açıklamasında, yeni süreçle ilgili şunları kaydetti: ''Yeni süreçte, devam eden davalarda mahkemenin atayacağı bilirkişiler, ÇED Olumlu Belgesinin kanunlarımıza uygun olarak verilip verilmediğini ve idarenin imar mevzuatına uygun işlem yapım yapmadığını denetleyeceklerdir...
Ayrıca yargı kararları, eksik ve yanlış olarak kamuoyuna sunularak, yargı kararları yerine getirilmiyormuş gibi bir izlenim yaratılmak isteniyor. Bu surette devlete ve yargıya olan güveni sarsmak hedef alınmıştır. Bu çabalar, toplumumuzun devletimize olan bağlılığına, resmi kurumlarımıza ve yargımıza olan güvenine çarpacaktır.''
|