|
|
|
|
|
|
Birileri kilonuzu gözetliyor
1961'de ABD'de kurulan Weight Watchers Derneği'nin amacı 'zayıflatmak'. İşte sırları.
Küçük tabaklarda yemek yiyor, iyice çiğniyorlar. Besinler haşlanıyor. Weıght Watchers (Ağırlık Gözlemcileri) derneğinin üyeleri düşük kalorili diyetlerle zayıflıyor. Yemek tariflerini de birbirleriyle paylaşıyorlar. Mutlaka günde 6-8 bardak su içiyorlar. Gazlı, kolalı içecekler ile yemeklerden sonra çay içmek yasak. Meyve suyu ise sınırlı.
Onlar zayıfladı şimdi sıra sizde
1961 yılında Amerikalı bir ev kadını tarafından kurulan Weight Watchers (Ağırlık Gözlemcileri), günümüzde 23 ülkede şubesi olan büyük bir dernek. Üyelerin amacı zayıflamak. İşte sırları.
Weight Watchers (Ağırlık Gözlemcileri) adlı sosyal kuruluş, 1961 yılında kendisi de şişman olan ev kadını Jean Niedick tarafından New York'ta kuruldu. Bugün Amerika'nın her şehrinde ve 23 yabancı ülkede şubesi var. (Henüz Türkiye'de yok.) Bu derneğe 10 yaş üstü ve 5 kilo ağırlık fazlası olanlar üye olabiliyor. Amaçları ise üyelere diyet planı uygulatmak değil, aynı zamanda bir yaşam biçimini benimsetmek... Son günlerde aşırı kilo vermenin getirdiği sağlık sorunları ve daha acısı ölümlerin olması, doğru seçim yapmanın önemini gündeme getirdi. Bu sistemle sağlığı koruyucu diyet programıyla birinci haftada 1.5-2 kg., daha sonraki haftalarda 0.5-1 kg. verilmesi amaçlanıyor. Her üye programa başladığında ulaşmak istediği ağırlığı ve bu ağırlığa ulaşacağı süreyi belirledikten sonra uygulamaya başlıyor. Dernek üç değişik diyet geliştirmiş. Üyeler de bu diyetlerden kendileri için uygun olanı seçiyor. Günde 3 öğün yemeleri ve 6-8 bardak su içmeleri öneriliyor. Her hafta en az 45 dakikalık toplantılara katılmak zorunlu. Bu toplantılarda üyelere yemek tarifleri de veriliyor. Toplantılarda başkan yönetiminde son gelişmeler tartışılıyor. Toplantıya da üyelerden biri başkanlık ediyor. Bir üyenin başkanlık yapabilmesi için en az 5 kilo vermiş, bu kiloyu 6 hafta korumuş ve 8 haftalık eğitim workshoplarına katılmış olması şart. Amaçladığı ağırlığa ulaşan üyeler, bu ağırlığı 6 hafta koruduklarını belgelerse ömür boyu ücretsiz üyelik sıfatını kazanıyorlar. Ancak her ay tartılmak zorundalar.
1. Bu sistemde düşük kalorili beslenmenin önemi vurgulanıyor. Çünkü düşük kalorili beslenme, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, uzun vadede yemek yemede midenin adaptasyonunu sağlayarak az miktarlarda doyum sağlanmasına olanak sağlıyor. 2. Günde 6-8 bardak su içilmeli. Çünkü su, yağların daha kolay enerji olarak kullanılmasını hızlandırıyor. 3. Günde 5 fincan sadece açık ve limonlu veya yeşil çay içmeye izin veriyor. Çünkü limonlu ve yeşil çay rahatlatıcı etkisiyle beraber diyete uyumu kolaylaştırıyor. Daha önemli öneri ise şu: Yemek sonrası çay içmeyin. Yemekten en az 1 saat önce çay için. 4. Yemek pişirme teknikleri çok önemli. Bu zayıflama sisteminde her daha az kalori içeren yemek, tatlı veya pasta tarifi geliştirmek zorunda. Ayrıca bu tarifleri dernek üyeleri birbirine öneriyor. 5. Gazlı, kolalı, şekerli içecekler kesinlikle tüketilmemeli. 6. Sistemde öğün sayısı 3. Öğünler arası en az 4-5 saat ara verilmeli. 7. Weight Watcher'lar kesinlikle bilimselliği kanıtlanmamış, kesin sonuçlar alınmamış diyet destekleyicisi kullanmıyor. Çünkü yıllardır kullanılan bu ürünlerin vücut sağlığı için olumsuz etkilerinin daha fazla olduğuna inanıyorlar. 8. Kalori değeri yüksek besinlerden uzak duruyorlar; patates cipsi, kremalı soslar, makarnalar, katı yağlar gibi... 9. Küçük tabaklarda yemek yiyorlar. İyice çiğniyor, tabaklarına yiyebilecekleri kadar koyuyorlar. 10. Bir restoranda mümkün olduğunca sipariş verdikleri yiyeceklerin yarısını yiyorlar. 11. Besinler ya haşlanarak ya da fırınlanarak hazırlanıyor. 12. Mutlaka her gün kahvaltı, ve akşam yemeklerinden sonra 30 dakika tempolu yürüyüş yapıyorlar. 13. Diyetlerinin yüzde 21'i protein, yüzde 55'i karbonhidrat ve yüzde yağlardan oluşuyor.
Selahattin Dönmez
|
|
|
|
|
|
|
|
|