|
|
Medresede üniversite kuruldu
Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya'da rüya gibi bir proje gerçeğe dönüştü. İmece usulüyle kurulan üniversite eğitime açılıyor.
Doğduğun yerde doy ilkesiyle hareket edildi, imece usulüyle bir üniversitenin temelleri atıldı. Kapadokya'ya gönül verenlerin kurduğu İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı, "Güzel Atlar Ülkesi" Kapadokya'da Kapadokya Üniversitesi'ni 18 Mayıs günü açıyor. Mehmet Şakir Paşa Medresesi'nde açılacak üniversitede, bu yıl konuk ağırlama yönetimi, mutfak sanatları yönetimi, turizm rehberliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde eğitim verilecek. Ayrıca Rusya'nın ikinci büyük üniversitesi olan Kazan Devlet Üniversitesi ile hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişimi yapılacak. Üniversiteye şimdiye kadar 1 trilyon lira harcandı. Tüm bölümlerinin açılması ise yaklaşık 6 milyon dolara mal olacak. Üniversitenin temelleri atılırken Kapadokya'yı göç veren konumundan göç alan bir bölgeye dönüştürmek, genç nüfusun iş bulmasını sağlamak ve bölgenin zenginliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yola çıkıldı. Önce İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı kuruldu. Serbest Mali Müşavir Murat Şengül, vakfın yönetim kurulu başkanı oldu. Yazar Alev Alatlı ve Topair'ın sahibi, Hezarfen Havaalanı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan, İşadamı Adnan Polat, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Doğan Hastaneleri'nin sahibi Dr. Doğan Birgül ve eşi Dr. İsmet Birgül, müzisyen Tuluğhan Uğurlu'nun da aralarında bulunduğu grup Kapadokya Üniversitesi için kolları sıvadı.
BİNA BELEDİYEDEN Mustafapaşa Belediyesi, kendilerine ait Mehmet Şakir Paşa Medresesi ve eski Rum konaklarından birini 25 yıllığına üniversite için tahsis etti. Erciyes Üniversitesi ise Kapadokya Üniversitesi'nin hamisi oldu. Üniversitede bir yıllık eğitim masrafı yaklaşık 2 bin 500 dolar olacak. Önümüzdeki üç yıl içinde fotoğrafçılık ve filmcilik, organik tarım, bağcılık, çömlekçilik, gerontik hasta bakımı, spor ve binicilik, fon yönetimi bölümleri ve İpekyolu Konservatuvarı, Beşeri Bilimler Fakültesi ile Biyoloji ve Toprak Fakülteleri de açılacak. Okul yılın 12 ayında, 24 saat eğitim vermeyi hedefliyor. Yaz aylarında sertifika programlarıyla bölge halkına yaptığı veya ilgi alanı olan işlerde eğitim verilecek. Üniversiteyi kuran İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şengül, serbest mali müşavir. Aynı zamanda Türk Demokrasi Vakfı'nın genel sekreterliğini yürütüyor.1999 yılından itibaren ise üniversite projesine başladıklarını anlatan Şengül, "Türkiye'nin en büyük problemi iç göç. Bölge çok büyük rezervlere sahip. Turizm, tarım, bağcılık ve şarapçılık gibi birçok imkanları varken bunlar harekete geçirilemediği için hala göç veriyor. Bunu harekete geçirmek için yola çıktık"
BÖLÜMLER BELİRLENDİ Türkiye'nin ara meslek gruplarına ihtiyacı olduğunu belirten Şengül, bunun da yolunun meslek yüksekokullarından geçtiğini söylüyor. Şengül, "Bölgenin geçim kaynağı ağırlıklı olarak turizm. Ama bunun yanı sıra Kapadokya doğal bir film merkezi. Binicilik ile ilgili sporlar gelişmiş durumda. Bölgedeki yaşlı nüfusunu göz önünde bulundurduk ve gerontik hasta bakımı bölümü açacağız. Ayrıca sivil havacılık bölümü de açılacak" diyor. Üniversitenin akademik koordinatörü yazar Alev Alatlı, bölgenin ihtiyacına göre ve yurtdışındaki örneklerine göre bir çalışma yaptığını söylüyor. Alatlı, "Örneğin, gerontik hasta bakımı bölümünde bakıma muhtaç yaşlıların esenliğine katkıda bulunmak için eğitim verilecek. Bu ABD ve Avrupa ülkelerinde çok yaygın. İstanbul Memorial Hastanesi'nin eğitim-uygulama-staj işbirliğiyle yapacağız. Fon yönetimi bölümü ise yararlanabileceğimiz fonları tespit etme, yararlanma koşullarını saptama ve programla konularında yoğunlaşacak" diyor.
İnci Döndaş
|