Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Şeker ve Columbia Üniversitesi'nden Anıl Korkut'un yazdığı "Tehlikeli Oyuncak" adlı kitap, cep telefonlarının çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.
Sizinki fotoğraf çekiyor mu? Bluetooth var mı? Kaç çeşit melodisi var?.. Uzayıp giden bu sorular hiç de yabancı gelmiyor değil mi? Çünkü şu sıralar cep telefonları 7'den 70'e herkesin ortak sohbet alanlarından biri. Türkiye'de bugün cep telefonu abonesi sayısı 30 milyon civarında, dünyada ise 1.5 milyarı aşmış durumda. Cep telefonları, hayatımızı kolaylaştırmanın yanında insan sağlığı üzerindeki etkileriyle de tartışılıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Şeker ve Columbia Üniversitesi'nden Anıl Korkut'un, "Tehlikeli Oyuncak" adını taşıyan kitapları da işte bu tartışmalara yeni bir boyut getirecek türden.
ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA Cep telefonunun insan sağlığı üzerinde yaratabileceği riskleri anlatan kitaba göre en büyük risk grubunu çocuklar oluşturuyor. Çünkü onların kafatasları daha ince ve cep telefonlarından yayılan radyasyon beyinlerinde daha derinlere nüfuz edebiliyor. "Tehlikeli Oyuncak"ta açıklanan bilimsel verilere göre, uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımı, görme ve duyma bozukluklarından beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebiliyor. Kitap radyasyon yayan diğer cihazların da insan sağlığını olumsuz etkilediği ve bu etkilerden korunma yöntemlerini anlatıyor. Kitabın yazarları da bilimsel alandaki donanımlarıyla dikkat çekiyor. Elektrik-Elektronik Mühendisi Prof. Dr. Selim Şeker NASA'da çalışmış. Anıl Korkut ise Amerika'da Moleküler Biyoloji alanında doktora yapan genç bir dahi olarak değerlendiriliyor.