|
|
|
|
ABD: Ilımlı İslam demedik
Sezer ve Özkök'ün "Ilımlı İslam modeli değiliz" tepkisine ABD cevap verdi: Tabii ki değilsiniz.
"Ilımlı İslam modeli"ne Sezer ve Genelkurmay Başkanı Org. Özkök'ün tepkisi üzerine ABD Büyükelçiliği web sitesinde "Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi'nin Türkiye'yi daha az laik ve daha az demokratik göstermek gibi bir amacı yok" açıklaması yapıldı.
ABD: Ilımlı İslam demedik
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin 'ılımlı İslam devleti modeli' olmadığı vurgulandı.
ABD, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün "Ilımlı İslam" modeline sert tepkisi üzerine bir açıklama yaptı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin internet sitesine konulan bilgi notunda, Türkiye'nin "ılımlı İslam modeli" olmadığı vurgulandı. Açıklamada, "Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Girişimi'nin Türkiye'yi daha az laik ya da daha az demokratik bir hale getirmek gibi bir amacı yoktur. Türkiye'yi değerli bir ortak yapan, demokrasisi ve reform konusundaki deneyimidir" denildi. Projenin sadece ABD'ye ait değil, G-8 ülkelerince başlatılan "çok taraflı bir çaba olduğu" belirtilen açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:
HEDEF DEĞİL, ORTAK: Türkiye, özgürlük ve demokrasinin Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Girişimi'nde geliştirilmesinin güçlü bir ortağıdır. Çoğunluğu Müslüman olan nüfusuyla birlikte, laik ve demokratik bir ülke olarak Türkiye, reform aşamalarının henüz başlarında yer alan ülkelere aktarabileceği değerli deneyim zenginliğine sahip olan bir ülkedir.
ILIMLI İSLAM MODELİ DEĞİL: Bu girişimin Türkiye'yi daha az laik ya da daha az demokratik bir hale getirmek gibi bir amacı yoktur. Türkiye'yi değerli bir ortak yapan demokrasisi ve reform konusundaki deneyimidir.
REFORM İÇERDEN GELMELİ: Demokratik değişim ve modernleşmenin işe yaraması için, ABD bunların bölgenin kendi içinden doğması ve her ülkenin mevcut şartlarına uygun olarak şekillendirilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bölge hükümetleri ve sivil toplum örgütlerinin reform çağrıları, özgürlük ve modernleşmeyi kucaklamak arzusuna işaret ediyor. ABD bu çabaları büyük bir heyecanla desteklemektedir.
İSRAİL-FİLİSTİN'İ DIŞLAMAZ: ABD'nin bu projeyi İsrail-Filistin çatışmasına olan ilgiyi geciktirmek ya da önlemek için bir bahane olarak kullandığı ileri sürüldü. Oysa bunun tam tersi. Ayrıca, bunların birinde gelişme kaydedilememesi, diğerinde gelişmeyi engellememelidir.
RİCE SÖYLEMİŞTİ ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İslam ile demokrasinin birbiriyle çelişmediğini söylemesi ve Türkiye'yi örnek göstermesi üzerine, Ankara'da zirveden sert açıklamalar yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer, Nisan ayında Harp Akademileri Konferansı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin İslam ülkelerinden farkının laik yapısı olduğunu belirtmiş, "Türkiye örnek gösterilecekse; ancak laik, demokratik ve hukuk devleti niteliği ile örnek oluşturabiliriz. Ilımlı İslam modeliyle öne çıkartılan ülkeler kaçınılmaz olarak köktendinci rejime dönüşmüştür" demişti. Orgeneral Özkök de, "Bir kısım çevreler, Türkiye'yi bu projede 'Ilımlı İslam modeli bir ülke' olarak tanımlamak istediler. Türkiye ne İslam devletidir, ne de İslam ülkesidir" demişti.
Evren MESCİ / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|