Serdengeçti: Sürdürülebilir büyümeye konsantre olmak gerekiyor
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ''Kamunun artık giderek (Sürdürülebilir büyüme için ne yapabiliriz?) konusuna konsantre olması gerekiyor'' dedi..
Serdengeçti, TİM koordinasyonunda düzenlenen ''Emek Yoğun Sektörlerin İhracat Finansmanı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de değişim sürecinin aynı zamanda belli bir uyumu gerektirdiğini ifade ederek, bu sürecin devam ettiğini söyledi.
Kamunun eskiden yaptıklarını artık geride bırakıp başka bir rol üstlenmek zorunda olduğunu belirten Serdengeçti, ''Nedir o yeni rol? Kamunun iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde denetleyici ve düzenleyici olarak ülkenin büyüme potansiyellerini artırıyor bir rolde olması gerekmektedir. Oldukça zahmetli bir süreç, ama bunun devam ettiğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.
Özel sektörün ise bu yeni dönemde nasıl bir rol üstlenmesi gerektiğinin belli olduğunu ifade eden Serdengeçti, özel sektörün uyumu büyük ölçüde sağladığını, artık büyümenin lokomotifi olduğunu vurguladı.
Serdengeçti, konuşmasına şöyle devam etti: ''Uyum süreci devam ediyor. Kamu yeni rolüne alışmaya çalışıyor. Kamu harcama sınırını artık artırmak mümkün değil. Kamunun artık giderek (Sürdürülebilir büyüme için ne yapabiliriz?) konusuna konsantre olması gerekiyor. Türkiye'de geçmişte fiyat istikrarı bilinmeyen bir kavramdı. Hiç şüpheniz olmasın sürdürülebilir büyüme de bilinmeyen bir kavramdır. Türkiye'de eskiden bildiğimiz şey, kısa vadede genişlemeci politikalarla büyümede hemen sonuç almaya çalışmak, arkasından da bir krize girip daralmayı görmektir. Sürdürülebilir büyüme bütün bunların dışında bir olay. Onun için Merkez Bankası ısrarla sürdürülebilir büyüme için yapısal reformların öneminden söz ediyor ve bu reformların en tepesine de zaten bankacılık reformunu koyuyor. Bu istikrar programında reel sektör için (Hiçbir şey yok) demeyiniz. Reel sektör için bu istikrar programında çok büyük bir şey var. O da bankacılık reformudur.'' ''AKŞAMDAN SABAHA OLMAYACAKTIR''
Serdengeçti, bankacılık reformunda büyük mesafeler alındığını, ama sürecin devam ettiğini ifade ederek, ''Neticede bankalarımız reel sektöre büyük katkıda bulunur hale geleceklerdir. Bu akşamdan sabaha olmayacaktır. Bu bir süreçtir'' diye konuştu.
Yapısal reformlar içinde ikinci sıraya koydukları konunun vergi reformu olduğunu söyleyen Serdengeçti, vergi reformunun Türkiye'de adaletsiz şekilde dağılan vergi yükünün adaletli bir şekilde bütün topluma yayılmasını getirecek bir reform olduğunu vurguladı.
Serdengeçti, bu yapıldığı ölçüde reel sektör ve bankacılık sektörünün sorunlarının çözüleceğini kaydetti. Yüklerin sadece ihracatçıların üzerinde değil, aynı zamanda bankacılık sektöründe olduğunu ifade eden Serdengeçti, Maliye Bakanlığı'nın vergi reformuna yönelik çabalarına bütün toplumun destek olması gerektiğine işaret etti.
Serdengeçti, halen slogan düzeyinde devam eden kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, muhtelif çalışmalarına göre Türkiye'de kayıtdışı ekonominin yüzde 16 ile yüzde 50 arasında değiştiğini, yüzde 16 kabul edilse bile bu rakamın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Serdengeçti, ''Demek ki kamu bir şeyler yapıyor, fakat daha da yapması gereken epey iş var. Özel sektör beklenenden daha hızlı uyum sağlamıştır.'' dedi.
Verimlilikteki artışın beklentilerinin üstünde olduğunu, son 3-4 yılda Türkiye ekonomisinde yüzde 26 oranında üretkenlik yaşandığını dile getiren Serdengeçti, Türkiye ekonomisinin dışa açılmada kayda değer bir gelişme gösterdiğini, ülkenin dış ticaret hacmindeki artışın 2001 yılına oranla 2004 itibariyle yüzde 120 mertebesinde olduğunu kaydetti.