Öyleya da böyle arıcılar bal üretiminde Cargill'in ürettiği glikozu kullanıyor. Dün Cargill Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayınataç'a ulaşıp iddiaları sordum. Öncelikle, kendi adlarını paketlerinin üzerine koyan İnci'yle ilişkilerini uzun süredir kestiklerini söyledi. Sayınataç, "Arı yemi olarak ürettiğimiz bir ürün yok ama ürettiğimiz ürünleri alıp bu amaçla kullanabilirler" dedi. Sayınataç'ın anlattıkları şöyle: "Bugün tatlı olarak arıya kesme ya da toz şeker glikoz ya da fruktoz da yedirebilirsiniz. Net olarak söylüyorum ki, reçel üretilmesi amacıyla satılan ürünlerimizin faturalarında 'glikozun Türk gıda kodeksi dışında kullanılmasında firmamız sorumlu değildir" ibaresi yazıyor. Arı üreticileri kullanıyor olabilir. Bunu denetlemek mümkün değil. Ayrıca sahte bal, arı tarafından yapılmamış olan ya da arı tarafından yapılmış olana ilave eklenendir. Arı gidip glikozu bala dönüştürüyorsa, bu sahte bal değildir. Tabii ki en doğalı arının çiçeklerden bal yapması ama her zaman mümkün değil. Arıların nektar alamadıkları dönemlerde beslenmeleri lazım. Eskiden balla beslenirlerdi, şimdi bu pahalı olduğu için glikoz kullanıyorlar. Nektardan üretilen balla glikozdan üretilen balın testi bile mümkün değil.