Özelleştirme İdaresi, Türk Telekom ihalesinde son teklif verme tarihinin, "yatırımcıların talebi dikkate alınarak'' 24 Haziran 2005'e uzatıldığını açıkladı. ÖİB'den yapılan açıklamaya göre, Telekom İhale Komisyonu bugün aldığı kararla, son teklif verme tarihini 24 gün uzattı. Türk Telekom'un özelleştirilmesine dönük ihalede, son teklif verme tarihi daha önce 31 Mayıs 2005 olarak belirlenmişti.
Türk Telekom ihalesine ilgi gösteren yatırımcılardan beşi 31 Mayıs olan son teklif verme süresinin uzatılmasını istemişti. Bazı grupların, finansman ve Telekom'un iştiraki olan Avea ile ilgili kaygılar nedeniyle ek vakit istediği belirtilmişti.
Uzatma talebinde bulunduğu belirtilen gruplar arasında Sabancı'dan ayrılan Koç Grubu, SK Telecom (G.Kore), Emirates Telecommunications Corporation'un (Birleşik Arap Emirlikleri) yeraldığı ifade edilmişti.
Türk Telekom'un yüzde 55'lik bölümünün özelleştirilmesine ilgi gösteren 11 yatırımcıdan en az 8'inin teklif vermesi bekleniyor. 8 yatırımcı grubunun 5'inden, 31 Mayıs olan son teklif verme süresinin uzatılması konusunda talep gelmişti.
Türk Telekom ihalesine katılan yatırımcılar, Avea'daki ortaklık yapısındaki değişiklik koşullarının netleştirilmesini görmek istiyor. Türk Telekom'un yüzde 55'ini alacak yatırımcı, Avea'nın yüzde 40'ının değil, yüzde 22'sinin sahibi olacak (Çünkü, Türk Telekom'un Avea'daki yüzde 40 hissesinin yüzde 55'i yüzde 22'ye denk düşüyor). Satış sonrasında Avea'da ortaklık yapısı, yüzde 40 Telecom Italia Mobile (TIM), yüzde 22 yeni yatırımcı, yüzde 20 İş Bankası ve yüzde 18 Hazine payından oluşacak. Bu durum, yatırımcılar açısından iki temel risk içeriyor:
1- Satış sonrası ortaya çıkacak ortaklık yapısında çoğunluk herhangi birinin elinde bulunmayacağı için karar alma süreci sıkıntıya düşebilir,
2 - TIM'in yüzde 40 hissesinin devri. Bu devir için TIM, yüksek fiyat isteyebilir. Bu kapsamda yatırımcılar açısından Avea hisselerinin devri ile bu hisselerin satın alınması sırasında 'manevra alan'larının net olarak ortaya konulması büyük önem taşıyor.