Dışbank'a gelecek yabancı sermayeye rekabet freni
Rekabet Kurulu, cuma günü son kez nihai karar toplantı yeter sayısı ile toplandı. Kurul'un gündeminde bulunan bazı şirketlerin birleşme ve devralınma işlemleri incelemeye alındığı için karara bağlanamadı. Kurul üye sayısı 7'ye düştüğü için, yeni atama yapılıncaya kadar nihai karar yeter sayısı 8'i bulamayacak, dolayısıyla şirket evlilikleri için izin talepleri toplantı yeter sayısını bulamadığı için karara bağlanamayacak.. Rekabet Kurulu'nun cuma günü gündeminde bazı şirketlerin devri ile ilgili çok önemli konular vardı. Kurul, gündeminde bulunan bir çok şirket devrini sonuçlandırmadı. Yabancı sermaye girişi bu nedenle gecikecek . Doğan Grubu'nun Dışbank'ı Fortis'e 980 milyon Euro'ya satışını hatırlayalım. Dışbank'ın devri için Rekabet Kurulu izni gerekmiyor . Ancak, Dışbank'ın iştiraki bulunan Dış Leasing için Kurum'a başvuru yapıldı . Aslında Dış Leasing'in, birleşme ve devralma tebliği kapsamında olup olmadığı tartışılır . Bu izin talebi de Kurul tarafından sonuçlandırılmadı ve incelemeye alındı. Dışbank'ın satışı için öngörülen 1.3 milyar dolar bu nedenle şimdilik gelmeyecek.
Hâkim durum yaratmaz
Yabancı sermaye gelsin diye bas bas bağırıyoruz. Öte yandan bürokratik oligarşi nedeniyle gelen yabancı sermayeye dur diyoruz . Kurul üyeleri, toplantı yeter sayısını kaybettiğini, belki uzunca bir süre toplanamayacağını bilmesine rağmen, bu ve diğer birleşme ve devralma taleplerini neden sonuçlandırmadılar? Kurul üyeleri de biliyor, herkes de biliyor Dış Leasing'in Fortis'e satışı, pazar payı açısından hakim durum yaratmaz . Üyelerin bunu bilmesine rağmen talebi sonuçlandırmayıp, incelemeye almasının gerekçesi nedir? Yabancı sermayeye bu nasıl izah edilecek? Diğer taraftan hazır bekleyen 1.3 milyar dolar niçin ülke ekonomisine girmesin! Anlaşılan bunun gibi daha ne birleşmeler bekleyecek. Belki de bu nedenle özelleştirme bir süre bekleyecek. Başbakan Erdoğan'ın bahsettiği 'Bürokratik Oligarşi' bu olsa gerek.
Seçim yapılamıyor
Kurum kontenjanından boşalan üç üyelik için kurul seçim yapamıyor. Bu nedenle, Sanayi Bakanlığı kontenjanından boşalan 1 üyelik için acilen kanunda öngörülen iki kişi Bakanlar Kurulu'na sunulmalı, Bakanlar Kurulu'nun da hassas davranıp, bu iki adaydan Cumhurbaşkanı'nın veto etmeyeceği bir adayı, onay için Köşk'e göndermesi gerekir. Kesin çözüm içinse, kanunda bir maddelik değişiklik yapılarak kurul üye sayısı 11'den 7'ye düşürülmeli ve karar yeter sayısı da buna göre yeniden düzenlenmelidir.
|