UniCredito CEO'su Profumo'nun danışmanı Scognamiglio, YKB operasyonunun Türkiye'ye duyulan güvenin bir sonucu olduğunu söyledi.
YapıKredi Bankası'nın (YKB) yüzde 57.4'ünün Koç Finansal Hizmetler tarafından alınması İtalyan ortak UniCredito tarafından Türkiye'ye duyulan güvenin bir kanıtı olarak da değerlendirildi. UniCredito yetkililerinden Giuseppe Scognamiglio Sabah gazetesine yaptığı değerlendirmede "Yapı Kredi operasyonunun Türkiye'de UniCredito'nun girdiği risk çerçevesinde büyük anlam taşıdığını" söyledi. UniCredito'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Profumo'nun diplomatik danışmanlığını yapan ve Türkiye'yi yakından tanıyan Giuseppe Scognamiglio Sabah gazetesi için YKB'nin hisselerinin alımı ile ilgili politik- stratejik bir değerlendirme yaptı. Scognamiglio UniCredito Grubu adına "YKB operasyonunda grubumuz şimdiye kadar eşi görülmemiş biçimde tüm enerjisini kullandı. Grubumuz için bu rastlantısal bir seçim değildir. Bu stratejik seçim, grubun yaptığı stratejik seçimlerle tutarlıdır" dedi.
RİSKLERİN EN BÜYÜĞÜ Scognamiglio, UniCredito'nun şimdiye kadar AB'ye girmeye aday ülkelere yatırım yaptığını vurgulayarak, 1999 yılında ilk yatırımlarını Polonya'ya yaptıklarında bu ülkenin de AB'ye girmesinin o tarihte henüz kesinleşmediğini hatırlattı. UniCredito için Türkiye şimdiye kadar "girilen risklerin" en büyüklerinden biri olarak gösteriliyor. AB'ye girişleri 2007 yılı tarihiyle netleşen Romanya ve Bulgaristan dışında, Türkiye ve Hırvatistan'ın AB'ye katılımı bu kadar yakın ve kesin görünmüyor. Bu noktada İtalyan bankacılık sektöründe en önemli isimlerden biri olan UniCredito'nun Türkiye'de yaptığı yatırımlar ülkenin siyasi ve ekonomik geleceğine güvendiğini gösteriyor. UniCredito'nın uluslararası ilişkilerini düzenleyen Scognamiglio da, bankasının Türkiye'de yaptığı yatırımların politik dengelere de etki edeceğini ileri sürdü. Scognamiglio şunları söyledi: "Türkiye'de YKB operasyonu ile harcanan miktar Yeni Avrupa ülkelerinin tamamında şu ana kadar yaptığımız yatırımların 3'te ikisi kadardır. Koç ile yaptığımız joint-venture (ortak yatırım) bir kez daha onaylanmıştır. Avrupa'nın diğer ülkelerinde grubumuz kontrolü elinde tutarken Koç ile eşitlik temeline dayalı yüzde 50 - 50 şeklinde bir ortaklığa girmiştir. Bu da yerel idareye olan güvenimizin göstergesidir."
ORGANİK BÜYÜME Scognamiglio'ya göre, Koç ile ortaklığında UniCredito girdiği yarışı kazandı ve YKB'yi alarak, bunu bir kez daha doğruladı. UniCredito Grubu yöneticisi, bundan sonra önemli olanın "organik bir finansal grup oluşturarak, bankanın işlemesini ve en büyük bankalar arasında yerini almasını sağlamak olduğunu" belirtti. Scognamiglio, UniCredito'nun bu operasyonla Türkiye nezdinde sadece ekonomik değil politik olarak da büyük bir güven gösterdiğini vurguladı. Scognamiglio, "Bu sadece iki özel grup arasındaki bir alışveriş değildir, bunu Türk ve İtalyan en üst siyasi ve ekonomik kurumlar onayladı. İtalya gerçekten Türkiye'yi bir stratejik ortak olarak görmektedir ve AB'ye gireceğine de kuvvetle inanmaktadır." dedi.