| |
|
|
Yemeğini ye aşçıyı unutma!
Kaynak belirtmek, hem mesleki dürüstlüğün gereği, hem de insan emeğine gazetemizin saygısının göstergesi.
Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'ın titizlendiği ilkeler arasında şu da var: Haberlere ve köşelere yaptığımız alıntılarda kaynak belirtmeliyiz. Dürüstlüğü vurgulayan bir ilke bu. Aynı zamanda Sabah'ın emeğe ve yayın haklarına saygısının göstergesi. Temel haklara saygı göstermeyen bir gazete, başkalarına ait hak ihlallerine ilişkin olarak hesap sormakta hayli zorlanır. İşte kaynakla ilgili bir yakınma bazı internet sitesi sahibi hanımlardan geldi. Bu hanımların ortak özelliği, sitelerinde ferdi veya müşterek yemek tariflerini, kendilerine has formüllerle sunuyor olmaları. Şikâyetlerin adresi, Sabah'ın Güney ekinde günlük olarak Yıldız Borluk imzasıyla çıkan yemek tarifleri köşesi. Gökçen Sağıroğlu (www.hasirsepet.com), Hatice Özdemir (www.portakalagaci.com), Emel Aydemir(www.yemekgunlugum.blogs.com) şikâyetçi olanlar. Ayrıca, www.tarcininmutfagi.com ve www.lezzet.com.tr sitelerinden de kaynak belirtilmeden alıntı yapılmış. Şikâyetçi olanlar, biraz buruk bir dille, "Bu emeğe saygısızlıktır. İzin alınıp kaynak belirtilebilirdi" diyorlar. Katılıyorum. Hanımlar, Yıldız Hanım'la temasa geçmeye çalışmış, ama galiba aşırı sert bir dil kullanıldığı için iletişim kurulamamış. Şikâyet ve cevaba öfke katmamak gerek. Yıldız Borluk'la konuştum ve onun de emeğe saygıya önem verdiğini gördüm. Şu mesajını aktarıyorum: "Değerli okurlar, hafta içi hergün sizlere yemek tarifleri sunmaktayım. Sizlerin mutfağını zenginleştirebilmek için de zaman zaman bazı yemek sitelerinden destek almaktayım. Gazetemizin yayın politikası gereği her türlü emeğe saygımızın sonsuz olduğunu belirtir birkaç kez yemek tarifi aldığım www.hasirsepet.com, www.portakalagaci.com, www.yemekgunlugum.com, www.tarcininmutfagi.com, www.lezzet.com.tr sitelerine özür dileyerek teşekkür etmek istiyorum." Mesele umarım böyle kapanacak. Çünkü bundan böyle o köşede kaynak belirtmeden alıntı yapılmayacak.
|