Masumiyetin fotoğrafları
Erdal Yazıcı, okulda, işyerinde, köyde ya da şehirde, objektifine yönelen kimi zaman hüzünlü ve kırılgan kimi zaman sevgi dolu bakışları 'Çocuk Dünyam' adlı kitapta topladı.
Çocuk her yerde çocukluğunu yaşayabiliyor mu? Erdal Yazıcı'nın "Çocuk Dünyam" adlı fotoğraf kitabı, Fotoğrafevi Yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Binlerce çocuğun dünyası yer alıyor bu kitapta. Hüzünlü, sevgi dolu bakışlar; sokakta, okulda, köyde, yaylada, işyerlerinde... Doğal, kırılgan, saf ve ak; kocaman renkli dünyaları olan çocuklar... Film karelerinden çıkıp bizleri süzüyorlar... Onlarla yüzleşiyoruz; kitap sayfalarında, sergilerde... Yazıcı şöyle diyor: "Fotoğraf çekimlerim sırasında Türkiye'nin büyük kentlerinin yanı sıra birçok küçük şehir, kasaba, köy ve kırsal alanlarda çocuklarla unutulmaz anlar yaşadım; onlardan birisi oldum; çocukluğumu yaşadım adeta. Fotoğraflarını çeken değil de arkadaşları oldum. Ortaya çıkan bu kareler yaşadıklarımızın 'resmidir'. Fotoğrafçı olarak ben de varım bu karelerde. Yalın, çıkarsız sevgiyle bakıştık onlarla. Saatler boyu söyleştik, dertleştik ve 'haberi çocuktan al'dım."
DEPRESYONA KARŞI Okuyan Us Yayıncılık, ABD'li ünlü gazeteci ve yazar Andrew Solomon'un "Depresyon Atlası" kitabını yayımladı. "Depresyon" terimini kullanırken neyi kastediyoruz? Bu, "Moralim çok bozuk" derken söylemek istediğimiz şey mi? Depresyon melankoli ile benzer bir şey mi yoksa çok farklı mı? Bu, depresif kişinin hayatını etkiler tamam ama peki yakınlarını nasıl etkiler? Kitap bu soruların ve aklımıza gelmeyen daha birçoğunun cevabını veriyor. Depresyon Atlası, yazarın geçirdiği depresyondan hareketle bu bela ile başa çıkışını anlatıyor. Bu rahatsızlığa uzaktan yakından bir şekilde bulaşan her insan bu öykülerde bir şeyler bulabilir. Ve depresyonun çaresiz bir durum olmadığını görebilir. Kitap Yayıncılık, başvuru kitapları serisini sürdürüyor. Editörlüğünü Desmond Dinan'ın yaptığı Avrupa Birliği Ansiklopedisi de bunlardan biri. Ansiklopedi, AB politikaları, kurumları, programları, AB açısından önem taşıyan uluslararası aktörler ve kurumlar hakkında ayrıntılı bilgi içeriyor. İncelemeleri ve romanlarıyla edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Reha Çamuroğlu, Everest Yayınları'na geçti. Alevilik üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalarının yanı sıra çok ses getiren üç tane de roman yazan Reha Çamuroğlu'nun son kitabı mayıs ayında tüm kitapçılarda yerini alacak. Bir Anlık Gecikme, 21 Temmuz 1905'te Ermeni komitacılar tarafından II. Abdülhamit'e düzenlenen suikastın öyküsünü anlatıyor. Başarısız olmuş bu suikastın 100. yılında hala tartışmakta olduğumuz Ermeni sorununda her iki tarafın da gözünden kaçan ayrıntıları okura bir kez daha hatırlatan bu roman, tarihin edebiyatla örtüştüğü kitapların en iyi örneklerinden biri olarak anılmayı hak ediyor. Kitap, Ermeni sorununda karşılaştığımız çıkışların ne kadar "eski" olduğunu gösteriyor okura. AB kurumları ve politikaları bu ansiklopedide.
Sayım Çınar
|