|
|
'Kendin yap, kendin sat pazarı' kadınlara yaradı
Üsküdar 'Kadınlar Pazarı' unutulmuş bir geleneği yeniden canlandırıyor. Takıdan çeyize, ahşap objelerden el işlerine kadar geniş bir ürün yelpazesi olan pazarda, sadece kadınlar satış yapıyor.
Üsküdar Belediyesi, Osmanlı'nın 'Avrat Pazarı' geleneğini yaklaşık 8 ay önce yeniden hayata geçirdi. İstanbul'un hemen hemen her semtinde belli günlerde kurulan pazarlar, vatandaşın 'hesaplı' alışveriş yapmasına zemin yaratırken, Üsküdar'daki 'Kadınlar Pazarı' esnafının yüzünü güldürdü. Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır'ın desteği ve Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı ile Üsküdar Zabıta Müdürlüğü'nün işbirliği ile hayata geçirilen bu pazarlar, dar gelirli hanımların aile bütçesine katkı amacıyla kuruldu.
SADECE EL YAPIMI Üsküdar Zabıta Müdürü Vahit Olgun, Osmanlı döneminde Fatih'te 'Avrat Pazarı' adıyla kurulan bu pazarların, Üsküdar'da yeniden hayat buluş öyküsünü şöyle anlattı: "Bu pazarlar, KÜP yani 'Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi' kapsamında kuruluyor. Kadınların hazırladığı el ürünleri satılıyor. Takıdan, trikoya, çeyiz eşyalarından ahşap boyamalara kadar pek çok ürün bulunuyor. Bu tezgahlarda tüccardan alınan değil, elde yapılan mallar satılıyor. Ürün Değerlendirme Merkezi'miz sıkı denetim yapıyor."
ÖNCE DAR GELİRLİ Üsküdar'da haftada üç gün kurulan 'Kadınlar Pazarı'nda esnaf olabilmek için KÜP Merkezi'ne (Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi) telefonla başvurmak gerekiyor. Telefonla müracaat yapan ev kadını daha sonra Üsküdar Zabıta Müdürlüğü binasındaki merkeze gidip form dolduruyor. Dar gelirli vatandaşlara öncelik tanınan projede, pazarcı hanımların ekonomik durumu titizlikle inceleniyor. Şu anda 30 üretici kadının bulunduğu pazarda esnaf sayısının arttırılması hedefleniyor.
Zeynep GÜLER / GÜNAYDIN
|