|
|
Sevdiklerimin ameliyatında elim titrer
Aile fertlerini ameliyat eden cerrahlar yaşadıkları heyecanı anlattı.
Hepsi dalında uzman 6 cerrah. Kimi oğlunu, kimi karısını, kimi yeğenini ameliyat etti. Onlar yakınlarına şifa vermekten mutlu olsa da bazı meslektaşları bunu etik açıdan onaylamıyor.
Cerrah, bir yakınını ameliyat ederse...
Tıp dünyası aileden birini neşter altına yatıran doktorları konuşuyor. Kimi onları haklı buluyor, kimi "Etik dışı" diyor.
Cerrahların, çocuklarını, eşlerini, anne babalarını veya en yakın akrabalarını ameliyat etmeleri doğru mu? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yücetürk'ün oğlu Baran'ı 14 kez ameliyat ederek sağlığına kavuşturması, tıp dünyasındaki tartışmaları da alevlendirdi. Doktorlar, yazılı olmayan etik kurallar yoluyla daha eğitim yıllarında 'Aman sakın, yakınlarınızı kendiniz ameliyat masasına yatırmayın" diye uyarılsa da hayat, çoğu zaman onların bu kuralı ezip geçmelerine neden oluyor. Tüm öğretilenlere karşın doktorların bir kısmı "En yakınımı başkalarına emanet edemem" diyor, bir kısmı "Bunu etik açıdan doğru bulmuyorum" diyerek, sevdiklerini başka cerrahlara teslim ediyor. İki tarafın da kendine göre gerekçeleri var. Yakınlarını kendileri ameliyat etmeyi tercih edenler, "Hastalarımıza karşı işin en iyisini yapıyorsak bunu yakınımıza da yapmalıyız. Bu durumda dışarıda beklemek mümkün değildir. Ben yapılabileceğin en iyisinin yapıldığına nasıl emin olabilirim ki" diye gerekçelerini sıralıyor. Buna karşı çıkanlar ise gerekçelerini şöyle sıralıyor: "Ameliyat sırasında hiçbir teknik hata olmasa da sorun yaşayan doktor, büyük bir vicdan azabı çekebilir. Ameliyat sırasında mantıklı davranma yeteneğini kaybedebilir." Biz de yakınlarını ameliyat etme konusunda hiç tereddüt yaşamayan doktorlar ile konuya temkinli yaklaşan hatta karşı çıkan meslektaşları ile konuştuk...
Esra Tüzün HABER MERKEZİ
|