|
|
|
|
|
Son holigan internette
|
|
Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu ve öğrencisi Arda Coşkun'un araştırması, internetteki taraftar sitelerinin futboldaki şiddeti körüklediğini ortaya koyuyor. Sitelerde animasyonla rakipler dövülebiliyor, küfretmek de yasak değil.
Futbol ateşine internet benzini
Taraftar internet siteleri üzerine bilimsel bir araştırma yapan Bilgi Üniversitesi, söz konusu sitelerin şiddeti körüklediğini açıkladı.
Bilgi Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği "Futbol Web Sitelerinde Şiddet" konulu bilimsel araştırması, kulüplerin taraftar internet sitelerinin şiddeti körüklediğini ortaya koydu. Futbolda şiddet tartışmalarında pek önemsenmeyen taraftar web sitelerinin önemli bir şiddet kaynağı olabileceğine ilişkin bilimsel çalışmalardan yola çıkan Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Serdar M. Değirmencioğlu ve Psikoloji Bölümü öğrencisi Arda Coşkun, dört büyük kulüp ve iki İzmir kulübünün internet sitelerini inceledi. Araştırma sonunda söz konusu sitelerde futbolda yasaklanmış eylemlerden karşı takımın taraftarına acı vermeyi içeren animasyonlara kadar şiddeti teşvik eden birçok unsurun bulunduğunu saptadı. Araştırmacılar elde ettikleri bulgular üzerine kulüpleri ve Futbol Federasyonu'nu uyardı. Serdar M. Değirmencioğlu ve Arda Coşkun, "Futbol Web Sitelerinde Şiddet" araştırması için 29 internet sitesini inceledi. Özellikle son senelerde doruk noktasına ulaşan ve "taraftar terörü" teriminin kullanılmasına neden olan şiddetin, taraftarların kendilerini stadyumlar dışında en rahat ve özgürce ifade edebildikleri alanlar olan internet sitelerine yansıdığını saptayan araştırmacılar, siteleri inceleyen bir girişim başlattılar.
RESMİ SİTELER DAHA DİKKATLİ Bu girişimin ilk adımı olarak, araştırmacılar Türkiye'de "dört büyükler" olarak bilinen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ile hem rekabetleri hem de taraftarlarının çıkardığı olaylar ile bilinen iki köklü İzmir takımı Göztepe ve Karşıyaka'nın web sitelerini incelediler. Bu inceleme, kulüplerin resmi web sitelerinin şiddet teşvik etmediğini ama Futbol Federasyonu tarafından yasaklanmış eylemleri (örneğin stadyumda meşale yakılması gibi) içerdiğini gösterdi. Araştırma asıl şiddet içeren web sitelerinin ise taraftar web siteleri olduğunu ortaya koydu. Araştırmada taraftar web sitelerinde gerek yasak eylemler, gerekse şiddeti teşvik eden veya şiddeti haklı gösteren yazılı ve görsel öğeler bulundu. Özellikle web sitelerinin forum bölümlerinde şiddet içeren veya körükleyen ifadelerin yer aldığı görüldü. Araştırmada ele alınan taraftar sitelerinin bazılarının şiddet içeren fotoğraflar içerdiği ve özellikle bir başka takıma karşıtlık teması üzerine kurulu web sitelerinde (örneğin infazteam. com) daha çok şiddet sergilendiği belirlendi. İncelenen web sitelerinden birinde (gencgalatasaraylilar. org), karşı takımın taraftarını dövmeyi içeren bir animasyon (FB'li Döv Stres At) bile bulundu. "Tribünlerde Kavgaya Son, Gelin Burda Sinir Atın" başlığı ile verilen bu animasyonda karşı takımın taraftarı değişik şekillerde dövülebilmekte, nasıl zarar gördüğü ve acı çektiği izlenebilmekte.
DÜZENLİ OLARAK İZLENECEK İnternet sitelerinin "resmi kulüp web siteleri" ve "taraftar web siteleri" olmak üzere iki ana kategoride incelendiği çalışma, sitenin ismi, amblemi veya simgesi, metinlerin, fotoğrafların ve video-animasyon- mp3'lerin analizi ve site penceresinin üzerinde ve altından geçen akan yazılardan oluşan altı ana değişken açısından ele alındı. Sitedeki metin analizleri ana sayfa, ana sayfadan ulaşılabilen diğer sayfalar, forum bölümündeki yazılar ve sabit yazarların yazıları olarak dört gruba ayrıldı. Sitedeki fotoğrafların analizinde ise yasak olan eylemler, şiddet içeren pankartlar, fiziksel şiddet ve acı/zarar verme eylemler değerlendirildi. Futbol Web Sitelerinde Şiddet Araştırması'nın devam edeceğini belirten Değirmencioğlu ve Coşkun, araştırmanın hedefinin futbol web sitelerinde şiddetin azalması olduğunu ve web sitelerinin düzenli olarak inceleneceğini vurguladılar. Ayrıca araştırmanın Süper Lig'deki bütün takımları içerecek şekilde genişletileceğini belirttiler. Araştırmanın sonucunun bir uyarı niteliğini taşıdığını belirten Serdar M. Değirmencioğlu ve Arda Coşkun, web sitelerinde şiddetin önlenebilmesi için şu önerilerde bulundu:
* Kulüplerin resmi web sitelerinde stadyumlarda yasaklanmış davranışlara yer verilmemelidir.
* Futbol Federasyonu ve kulüpler, şiddete karşı olan taraftarlar ile işbirliği yaparak taraftar internet sitelerinde görülen şiddeti teşvik edici öğeleri engelleyecek adımlar atmalıdır.
* Spor yazarları, web sitelerdeki şiddet yanlısı tutumlara açıkca karşı çıkmalı ve şiddet içeren web sitelerinde yazmamalı, bu gibi siteleri hazırlayan kişilere ve derneklerine destek vermemelidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|