|
|
|
|
|
Bu tavlada zar tutulmaz
|
|
Kuralları değişen modern tavla dünyada hızla yayılıyor. Klasik tavladan en önemli farkı, oyuncuların herhangi bir anda "rest" çekebilmesi...
Bu tavlada mars 16'ya katlanıyor
Tavla Türkiye'ye 'modern tavla' adıyla farklı döndü. Hızla yayılan modern tavlanın kuralları iddiayı çok büyütüyor.
Türkiye'de neredeyse herkesin bildiği ancak bir kahve oyunu olarak gördüğü tavla, dünyada giderek yaygınlaşıyor. Üstelik Zeka Olimpiyatları'na dahil edilecek kadar önemseniyor. Hatta uluslararası bir federasyonu bile var. Çünkü onlar tavlayı sadece şans değil, aynı zamanda zeka ve strateji oyunu olarak görüyorlar. Ancak dünyada oynanan tavla bizim oynadığımız tavladan biraz daha farklı. Onlar Worldwide Backgammon Federation (WBF), yani Uluslararası Tavla Federasyonu'nun belirlediği kurallar çerçevesinde oynuyorlar. WBF'nin Türkiye'de bir temsilcisi var ve bu temsilcilik sayesinde, uluslararası kurallara uygun tavla "modern tavla" adıyla ülkemizde oynanıyor. Artık, birçok şehirde modern tavla turnuvaları yapılıyor, Türk oyuncular uluslararası turnuvalara katılıyor ve meraklıları her geçen gün artıyor. Uluslararası Tavla Federasyonu, 1986 yılında Alberto da Pra adlı bir İtalyan mühendis tarafından kurulmuş. Merkezi İsviçre'de olan federasyonun 43 üye ülkesi var. Federasyon 2000 yılından beri Türkiye'de Arda Fındıkoğlu tarafından temsil ediliyor. Bu tarih aynı zamanda Türkiye'nin modern tavla ile tanışma tarihi oluyor. Şu anda WBF Türkiye temsilciliğinin 28 şehirden 600'ü aşkın üyesi bulunuyor.
KATI KURALLAR VAR Arda Fındıkoğlu'na modern tavla'yı soruyoruz; "Bizim oynadığımız tavladan çok farklı değil ama keskin kuralları ve bazı stratejik eklemeleri var. En büyük farklılık modern tavla'da bir vido kübü (bir nevi zar) olması. Vido kübü oyunu katlamaya yarıyor. Oyunun herhangi bir anında, kazanacağımı düşünüp vido kübünü öneriyorum. Bunun anlamı sonucu ikiyle katlamak. Rakibim de oyunu kendine döndüreceğini düşünüp kabul edebilir. Kabul etmezse oyun bitiyor ve vido kübünü öneren oyun kazanmış oluyor. Ama kaybedecek gibi görünmenize rağmen 'ya kazanırsam' deyip kabul edebilirsiniz ve zar bu, oyun lehinize dönerse bu kez de siz vido kübünü önerebilirsiniz bu kez de her sonuç 4'e katlanıyor. Kaçarsa iki puan veriyor, kabul ederse ve bu kez yine şans o kişiden yana dönerse yine vido kübünü önerebilir bu kez sonuç 8'e katlanır. Bu 16'ya kadar çıkabilir. Sonra bir bakıyorsunuz 11 oyunluk bir set bir oyunda bitmiş oluyor. İşte en büyük fark bu. Onun dışında fincanla zar atmak zorundasınız. Herkesin kendi zarı var. Herkes kendi sağına zar atmak zorunda gibi oynayış şekliyle ilgili kurallar var. Ama bu vido kübü oyunu o kadar değiştiriyor ki, örneğin düz tavlada çok başarılı biri, modern tavlada çok başarısız olabilir. Çünkü bu oyunun yüzde 40'ı kübü önermek ve reddetmekle ilgili. Sadece bunun için birçok kitap yazılmış. Dünyada tavlada gelinen son nokta bu."
YÜZDE 30 ŞANS Arda Gedikoğlu'na çok sık tartışılan tavla şans oyunu mu, zeka oyunu mu diye soruyoruz; "Modern tavlada yüzde 30'u oyun bilgisine dayanır, yüzde 30'u zar faktörüdür ve kalan yüzde 40'ın yüzde 10'u tecrübe, kalan yüzde 30'u da o anki motivasyon ve psikolojidir. Yeryüzünde üç masa oyunu var. Birincisi satranç ki, sadece zekaya dayanıyor. Sadece şansa dayalı, bingo, tombala gibi. Bir de şansın ve zekanın değişik oranlarda pay aldığı oyunlar var. Bu da iki tane. Biri briç, diğeri tavla. Briç çok saygın bir oyun ama tavla öyle saygı görmüyor. Tavlanın yeterince saygı görmemesinin nedeni de belki herkesin bilmesi olabilir. 5 bin yıldır bu oyun bu topraklarda oynandığı için herkes tarafından oynanması da çok normal." Modern tavla oynayanların her geçen gün arttığını söyleyen Gedikoğlu, iki ayda bir turnuva yaptıklarını söylüyor. "İlk kez 2001 yılında turnuva yapmıştık. Şimdi iki ayda bir İstanbul, Ankara ve Bodrum'da aynı anda turnuvalar düzenliyoruz. Her turnuvaya 10 farklı şehirden 100 civarında kişi katılıyor. Bu turnuvalar sonunda da Türkiye şampiyonunu seçiyoruz. Şampiyon olanlar Türkiye'yi uluslararası turnuvalarda temsil ediyor. Şimdiye kadar 9 uluslararası turnuvaya katıldık. Bir Avrupa ikinciliği, bir Avrupa üçüncülüğümüz var. Her turnuvadan küçük de olsa bir kupa getiriyoruz." Modern tavlaya kadınlar da ilgi gösteriyor. Gedikoğlu, turnuvalara katılanların yüzde 10'unu kadınların oluşturduğunu ve erkeklerle başabaş mücadele ettiklerini anlatıyor. Kadınlar arasında ünlü modern tavlacılar da var. Akrep Nalan bunların başında geliyor. Akrep Nalan her hafta WDF Türkiye üyeleriyle oynuyor. Bedri Koraman, Fikret Hakan da turnuvaların müdavimlerinden. İşadamı, bürokrat, akademisyen birçok meslekten modern tavla tutkunu var.
Şerif Ercan
|
|
|
|
|
|
|
|
|