The Wall Street Journal, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında yatırımcıları bir mıknatıs gibi çektiğini bildirdi AB'ye girmeden Türk gayrimenkul sektörünün tüm dünyayı dalga dalga etkisi altına aldığı belirtildi.
Urban Land Institute ile PriceWaterhouseCoopers'ın işbirliğiyle hazırlanan 'Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ve Gayrimenkul Sektörü' adlı raporda, İstanbul'un dünyanın gelişmekte olan en cazip şehri seçilmesi dış basında da büyük yankı buldu. The Wall Street Journal Gazetesi'nin önceki gün yayımlanan baskısında manşet olan İstanbul, emlak sektörünün cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Birinci sayfadan sürmanşet olarak girilen haberde, 'Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yatırımcı açısından adeta bir mıknatıs gibi' yorumu yapılırken, henüz Avrupa Birliği'ne (AB) girmeden Türk gayrimenkul sektörünün dalga dalga dünyayı etkisi altına aldığı bildirildi. Türkiye'nin yakaladığı rekor büyüme rakamlarında gayrimenkul sektörünün önemli bir rol oynadığı belirtilen haberde, İstanbul'un Londra, Barselona ve Paris gibi Avrupa şehirlerini geride bırakarak, gelişmekte olan en cazip şehir seçildiği de kaydedildi.
YABANCI YATIRIM FAKTÖRÜ Türkiye'nin AB sürecinde elde ettiği olumlu gelişme ile prestij kazandığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'nin taşıdığı risklerin yatırımcı gözünde bir nebze de olsa azaldığını ifade etti. 12 milyonluk nüfusu ile dünyanın en
büyük metropollerinden biri olan İstanbul'un ininılmaz bir potansiyel barındırdığını dile getiren ULI Avrupa Başkanı Bill Kistler, İstanbul'un en cazip şehir seçilmesinin en önemli sebebinin her geçen gün artan yabancı yatırım olduğunu belirtti.
ZİRVE HAZİRANDA Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün yatırımları çekebilecek A standardı gayrimenkuller açısından yeterince gelişmemiş olduğunu kaydeden uzmanlar, risk uyumlu getiriler için en iyi yatırım pazarlarının ise Paris, Milano ve Londra olduğunu ifade ediyor. Gayrimenkul sektöründe en çok alımın tavsiye edildiği şehirler ise Prag, Varşova ve Budapeşte. Haberde, ayrıca ULI Türkiye Başkanı Hakan Kodal'ın görüşlerine de yer verilmiş. Küçükçekmece gibi şehrin güney kesimlerinde yer alan bölgelerde bulunan konutların yüzde 20'sinin yıkılması gerektiğini belirten Kodal, İstanbul'un kentsel dönüşüm projeleri doğrultusunda yerleşimin ağırlıklı olarak kuzeye yönelebileceğini belirtti. Kodal, haziran ayında yapılacak zirvede 'Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Gayrimenkul Sektörü" temasının işleneceğini söyledi. Konferansta Türkiye, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Ukrayna ve Rusya ele alınacak.