| |
|
|
Vanlı kadınların sesine kulak verin
Yüzyıllar boyu kaderine boyun eğmiş Anadolu kadını. Töre, gelenek, yaşam biçimi, eğitim eksikliği derken cinayetten tecavüze, dayaktan tacize kadar türlü baskının altında ezilmişler. Doğu'nun incisi Van'da da kadının kaderi yıllar yılı değişmemiş . Kadınlar "Kaderimse çekerim" misali her tür baskı, aile içi şiddet ve dayağa isyan edememişler. Ancak bu günlerde Van'da heyecanlı bir kıpırdanış var. Haberi Van Muhabirimiz Ercan Demirci verdi. Aile içi şiddet ve benzeri nedenlerle mağdur düştüklerini söyleyen bir grup kadın, bir hareket başlatmış. Bu hareket çok kısa sürede büyük yankı ve destek bulmuş. İşte Vanlı kadının haklı isyanı:
Aile mahkemesi istiyorlar Van Kadın Derneği 'Aile Mahkemesi' kurulması için şehirde imza kampanyası başlattı. Bölgedeki geleneksel yaşam nedeniyle çok sayıda kadının mağdur duruma düştüğünü, bir o kadarının da aile içi şiddet gördüğünü söyleyen dernek üyeleri, Türkiye'nin birçok ilinde bulunan Aile Mahkemesi'ne Van'da büyük ihtiyaç duyulduğunu savundu. Van'ın en işlek iki caddesinde stand açarak imza toplamaya başlayan kadınlara ilk günden binlerce kişi destek verdi .
İki günde 3 bin imza Van sokaklarında kadın erkek herkese durumu anlatan dernek üyelerine, ilk gün 3 binden fazla kişi imza atarak destek verdi. Bir hafta boyunca toplanacak imzaları bir dilekçe ile Adalet Bakanlığı'na gönderecek olan kadınlar, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten destek istiyorlar. Van Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülseren Demir, Aile Mahkemesi bulunmadığı için kadının hukuksal alanda yeterince korunamadığını savunuyor. Demir, "4320 sayılı ailenin korunmasına dair kanun kapsamındaki Velayet, Velayetin Nezi Davası, Nafaka, Boşanma, Nesebin Düzeltilmesi, Vesayet gibi davalara ' Aile Mahkemesi' bulunmadığı için Van'da Asliye Hukuk Mahkemesi bakıyor. Ancak bu mahkeme ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, tüketici mahkemesi olarak çalışan ve yoğun olarak gayrimenkul davalarına bakan bir mahkeme. Dolayısıyla kadının korunması için yasal tedbirlerin alınmasında yetersiz kalıyor .
"Davalar uzadıkça uzuyor" Sözgelimi şiddete uğrayan kadının eşinin evden uzaklaştırılması için dava açılıyor. Ama bu dava mahkemenin yoğunluğundan dolayı bazen 2 ay ertelenebiliyor. Boşanma, nafaka gibi davalar çok daha uzun sürebiliyor. Zor durumdaki kadın hem ekonomik hem de güvenlik noktasında mağdur durum oluyor. Bu yüzden Aile Mahkemesi'ne çok ihtiyaç var. En kısa zamanda kurulmasını istiyoruz" diye konuştu. Demir, Kadın Derneği'ne son iki ay içinde müracaat eden 150 kadından 60'ının eşinden şiddet gördüğü için yardım talep ettiğini sözlerine ekledi.
|