Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel piyasalarda likidite daralmasının Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını karşılamasını güçleştirebileceğini ileri sürdü.
Kuruluşun ''Türkiye-Daha Zor Ortamda Finanslama'' başlıklı raporunda, Türkiye'nin cari açığını finanse etmekte kısa dönemli ve piyasa hareketlerine duyarlı araçlar kullanmasının potansiyel risk doğurduğu iddia edildi.
Küresel faiz oranlarında devam edegelen değişmenin ve yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki risklerden kaçınma duyarlılığının artmasının Türkiye'nin kırılganlığını artırdığı ileri sürülen raporda, bu durumun gelecek hafta ve aylar için, ekonomi politikası uygulamalarında Türkiye hükümetinin hata ya da rehavet payını daralttığı kaydedildi.
Raporda, Türkiye'nin ekonomik programı uygulamaktaki gecikmelerinin, hatırı sayılır büyüklükteki cari açığının ve yüksek dış finansman gereğinin küresel mali piyasalarında şüphe yarattığı ileri sürüldü.
Fitch Ratings'in raporunda, ekonomik büyümede bir yavaşlamanın ve ihracat hacminin yüksek seyretmesinin beklenmesine rağmen, yüksek petrol fiyatlarının cari açığın daraltılmasını güçleştireceği ve Türkiye'nin 2005 yılında da Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 5.1'i oranında cari açık vereceği tahmini yer aldı.
Türkiye'in cari açığına ek olarak orta ve uzun vadeli borç amortismanları eklendiğinde bu yıl GSYİH'inin yüzde 12'si oranında dış finansman ihtiyacı duyacağı bildirilen raporda, kısa dönem borç döndürme gereklilikleri de hesaba katıldığında, toplam dış finansman ihtiyacının GSYİH'nin yüzde 25'ine ulaşacağı kaydedildi.
Raporda, doğrudan yabancı sermaye girişinin hala düşük kaldığı göz önünde tutulduğunda, Türkiye'nin bu finansman ihtiyacını karşılamak için piyasa hareketlerine duyarlı, kısa dönemli sermaye akışına bağımlı olacağına işaret edildi.
ŞOKLARA DAYANIKLILIK DAHA İYİ
Fitch Ratings'in raporunda, bir koruyucu tampon olarak dalgalı kur uygulamasına geçiş, Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerine başlanacak olmasının getirdiği rahatlık ve son krizden sonra güçlendirilen kamu maliyesi ve bankacılık sistemi gibi olumlu gelişmelerin Türkiye'yi bir kaç yıl öncesine göre şoklara ve risklere karşı daha güçlü kıldığına dikkat çekildi.
Raporda, bu olumlu etmenlere rağmen, özellikle küresel finans iklimindeki değişikliklerden kaynaklanabilecek dış kaynaklı şok risklerinin ortadan kalkmadığı ifade edildi.