IMF Türkiye Masası Şefi, Türk ekonomisini överken üç soruna dikkat çekti. Babacan ise yeni anlaşmanın mayıs başında görüşüleceğini söyledi.
1- Yüksek reel faiz 2- Yüksek işsizlik oranı 3- Bölgesel dengesizlikler
Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni stand-by Düzenlemesi'ne ilişkin Niyet Mektubu'nun IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda mayıs ayının ilk yarısında görüşüleceğini açıkladı. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ise ekonominin görünümünü "oldukça iyi'' olarak tanımladı. Ancak Moghadam, IMF'den alışılmadık biçimde önümüzdeki dönemde üzerine gidilmesi gereken üç alanı "Yüksek reel faiz, yüksek işsizlik oranı ve bölgesel dengesizlikler" olarak sıraladı. IMF Türkiye Masası Şefliği görevini İtalyan Lorenzo Giorgianni'ye devreden Rıza Moghadam, gelecek dönemde de üzerine gidilmesi gereken bazı konular bulunduğunu vurgularken, "Azalma eğilimine girmiş olmakla birlikte borç seviyesi halen yüksek bir seviyede. Reel faiz oranları ve işsizlik yüksek seviyelerde. Bölgesel dengesizlikler var" dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan; Hazine, Merkez Bankası ve IMF kurmaylarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, şu mesajları verdi:
TEŞVİK: IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam ise Teşvik Yasası'nı, "Düşük maliyetli bir çalışma olarak" nitelendirdi ve yasayı son şekliyle teşvik edici bulduklarını kaydetti.
ERKEN SEÇİM: Moghadam, 2006'da erken seçim konusunda bir kaygıları olup olmadığı yolundaki soru üzerine, bunun Türkiye'nin "iç işi'' olduğunu söyledi. Bir önceki stand-by döneminde de seçimler olduğunu ve farklı hükümetlerin görev yaptığını ifade eden Moghadam, "Bunlar bir ülkenin iç işleridir. Yeni stand-by döneminde de ekonomik politikaların devamlılığı önemlidir'' dedi.
CARİ AÇIK: 2005'te gerçekleşecek cari açığı, nominal olarak geçen yıldan daha büyük bir rakam olarak beklemiyoruz. Ekonomimiz 2005'de daha büyüyeceği için, GSMH'ye oranı olarak 2004'ün daha altında bir rakam olacağını görüyoruz.
SON ANLAŞMA MI: Şu an itibariyle 2007'den sonra içinde kredi unsurları olan yeni düzenlemeye ihtiyaç görülmüyor. Kredi unsuru içermeyen bir format olabilir.
BREZİLYA İMASI: Her ülkenin kendi koşulları var. "Falanca ülke şunu yapmış, filanca ülke bunu yapmış" bunlar bizi hiç ilgilendirmez. Her ülke kendi kararını kendisi verir. Biz, bu konuda kararımızı vermişiz. Ne zaman vermişiz? 14 Aralık'ta. Bu karardan kesinlikle dönüş olmaz. 14 Aralık'ta ne söz vermişsek, gerçekleşiyor.