|
|
|
|
Çözüm arayışları devam ediyor
İSLAM ÜLKELERİ KADIN HAKLARINI İSTANBUL'DA MASAYA YATIRDI *Lübnan'da evlilik öncesi ilişki kanunen yasak. *Mısır'da kadınlar çalışmak için kocalarından izin almak zorunda. *Pakistan'da eşcinsel de olsalar erkekler erkek oldukları için şanslı ama kadınlar yalnızlığa itiliyor. *Filistin'de askeri, politik ve ataerkil baskı kadına nefes aldırmıyor. *Türkiye, yeni TCK ile İslam ülkelerine model oluyor.
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı'nın 31 Mart- 3 Nisan tarihleri arasında düzenlediği Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve Yasal Reformlar konulu uluslararası toplantıda yeni TCK diğer ülkelere model oldu. Kadın sorunlarının enine boyuna tartışıldığı toplantıya Bangladeş, Cezayir, Endonezya, Fas, Filistin, İngiltere, İtalya, Lübnan, Malezya, Mısır, Pakistan, Tunus ve Yemen'den 40 konuşmacı katıldı. İşte sorunlar ve çözüm arayışları...
TCK reformuyla önemli adımlar atıldı 1999'dan beri Orta Doğu ve Güney Asya'da, Müslüman toplumlarda insan hakları, cinsellik ve yasal reformlar konusunda çalışan, araştırmacılar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan bir ağ kurulmasına öncülük eden Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı Program Koordinatörü Liz Erçevik Amado: "Müslüman toplumlarda birçok alanda reformlar ivme kazanıyor ancak özellikle kadın-erkek eşitliği, özel alanda insan hakları ve cinsellik gibi konulara ilişkin reformlar çok yavaş gelişiyor. Ayrıca bu reform girişimlerinin, muhafazakar sağ, milliyetçi ve köktendinci akımların saldırısıyla karşılaştığını gözlemliyoruz. 3 yıl boyunca koordinasyonu yürüttüğümüz 'Kadın Bakış Açısından TCK Reformu' kampanyası son derece etkin ve önemli bir rol oynadı."
Pakistan'da eşcinsel avantajlı, kadın baskıda 20 yıl önce cinselliğin baskı altında tutulmasıyla işe başladıklarını dile getiren Pakistan Kadın Çalışmaları Enstitüsü Dekan ve Başkanı Nighad Saeed Khan, ülkede transseksüeller ve haremde hadım edilmiş erkeklerin olduğuna dikkat çekti: "Bu kişiler cemaatin kullanımı söz konusu olduğu için kabul görüyordu. Düğünlerde dans ediyor veya gösteriler yapıyorlar ama diğer taraftan dışlanıyorlar. Toplumu 'bu insanlar sizin eğlenceniz için değil, onlar da insan ve hakları var' şeklinde eğitmeye çalışıyoruz. Ataerkil bir toplum olduğu için sonuçta eşcinsel de olsa erkek olduğu zaman hep avantajları var. En çok baskı altında olanlar ise eşcinsel kadınlar. Bunlar son derece tabu ve konuşulmayan şeyler Pakistan'da. Eşcinsellere merkezimizde gelip rahat edebilecekleri, konuşabilecekleri bir mekan sunuyoruz. Çoğu İslam ülkelerinden."
Mısırlı kadın kocası izin verirse çalışıyor Mısır'daki çalışmaların ana temasının kadın hakları ile ilgili olduğunu belirten Yeni Kadın Derneği'nin kurucusu Amal Abdel Hadi: "Aile içi eşitsizlik, 1956'dan beri seçme ve seçilme hakkımız var ama kullanılamıyor. Çünkü Mısırlı kadınlar kocaları izin verdiği takdirde çalışabiliyor. Kadınlar her alanda eziliyor, cinselliklerini yaşayamıyorlar. Son zamanlarda gençler 'orfe' denilen aralarında gerçekleştirdikleri evlilik seremonisi düzenliyor. Bunlar kanuni değil. Örneğin, bir aktrist orfe yaptı, hamile kaldı. Sonra adam evliliği ve çocuğu kabul etmedi. Ve Mısır'da ilk defa bir kadının babası kızına sahip çıktı. Mahkemede hakim DNA testi istedi..."
Lübnan'da bekaret büyük bir sorun Lübnan'da kadınlara her alanda eşitsizlik yapıldığına dikkat çeken Beyrut Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Aile Planlaması Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faysal El Kak: "Sağlık, hukuk, iş ve ailede eşitsizlik var. Evlilik öncesi cinsel ilişki ve eşcinsellik kanunlara aykırı ama var. Eğer bir kadının evlilik gecesinde bakire olmadığı ortaya çıkarsa ya aileler arasında bir ayrılık anlaşması ya o kadının hakkı veya ödenecek para tutarına yönelik anlaşmalar yapılır. Ya da evlilik öncesi bakire olmadığı biliniyorsa kızlık zarı dikilir. Evlilik öncesi ilişki, kürtaj, genel cinsellik ve cinsel seçim konularını toplantıda dile getirdim."
Filistin'de kimse cinsellik konuşmak istemiyor Askeri, politik ve ataerkil baskının, kadının üzerinde yarattığı baskıyı dile getirmek için katılan Filistin Hukuki ve Psikolojik Destek Veren Kadın Merkezi Mütevelli Heyeti Üyesi Nadera Shaloub-Kevorkian: "Filistin'de özellikle cinsellik ve cinsel istismar konusu üzerinde çalışıyoruz. Cinsel suçlar topluma karşı suç sayılıyor. Cinsellik konusunda kimse konuşmak ve birşey duymak istemiyor. Türkiye'deki TCK ile ilgili başarılar çalışmalarımız için örnek oluşturacak..."
Pınar ŞENGÜL / HABER MERKEZ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|