kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Açık büfe bayram sofrası
Özel bayram mönüsü

"Kim Korkar Yemekli Misafirden" kitabıyla ilgi gören yemek yazarı Sunay Babahan, sekiz farklı lezzetten oluşan özel bir bayram mönüsü hazırladı. Unutulmaz bir sofra kurmak isteyenler kaçırmamalı.


Açık büfe bayram sofrası

"Kim Korkar Yemekli Misafirden" kitabıyla dikkat çeken yemek yazarı Sunay Babahan, bayram için 8 farklı yiyecekten oluşan özel bir mönü hazırladı. Bu tariflerle konuklarınızı mükellef bir sofrada ağırlayabilirsiniz.

Bayramlar her ne kadar geçmişteki anlam ve zenginliğini kaybedip "tatil" işlevi görse de biraz çaba ve zaman harcayarak eski bayramların atmosferini yaşatmak mümkün... Bakır kaplar ve çini kaseler kullanarak bir bayram sofrası hazırlayıp, onları lezzetli geleneksel yemeklerle doldurduktan sonra bir de sevdiklerinizi bir araya getirirseniz unutulmaz bir bayram yemeği yaşayabilirsiniz.

- Mercimek köftesi
- Maydanoz salatası
- Maş salatası
- Pancar salatası
- Sebzeli perde pilavı
- Pastırmalı humus
- Kuzu kavurma
- İrmik tatlısı

MERCİMEK KÖFTESİ


* 2 su bardağı kırmızı mercimek

* 1 su bardağı pilavlık bulgur

* 3 su bardağı su

* 1 adet kuru soğan

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı becel margarin

* 2 yemek kaşığı salça

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı kimyon

* 1 demet maydanoz

* 6-7 adet taze soğan

* Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, bulguru ise yıkadıktan sonra sıcak suda bekletin.

* Kırmızı mercimeği büyükçe bir tencereye koyup suyu ekleyin ve yaklaşık

15- 20 dakika suyunu çekene kadar pişirin.

* Mercimeklerin üzerine bulgurun suyunu süzüp koyun ve hafif ateşte üstü kapalı bir biçimde 5 dakika daha pişirin. Sonra altını kapatıp kapağı kapalı 15-20 dakika bekletin.

* Bekleme sırasında ayrı bir kabın içinde zeytinyağı ile beceli karıştırıp eritin ve bunun içine küp küp doğranmış kuru soğanları ekleyin, 4-5 dakika kadar kavurun ve altını kapatın.

* Mercimek ve bulgurun iyice yumuşadığını kontrol ettikten sonra soğanları içine koyup iyice karıştırın.

* Salçayı, tuzu ve kimyonu ekleyip karıştırmaya devam edin.

* Karışım iyice ılıdıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları da ekleyin ve iyice karıştırın.

* Orta boy köfteler halinde şekillendirerek servis yapacağınız tabağa yerleştirin.

MAYDANOZ SALATASI

* 4 demet maydanoz

* 10 adet taze soğan

* 1 demet nane

* 2 adet orta boy domates

* Yarım bardak haşlanmış bulgur

* 5 kaşık zeytinyağı

* 5 kaşık limon

* 1 çay kaşığı tuz

* Maydanoz, soğan ve naneleri ayıklayıp yıkayın ve ince ince kıyıp bir kaba koyun.

* Domateslerin kabuğunu soyduktan sonra minik küpler halinde doğrayıp maydanozların üzerine ekleyin.

* Bulguru, zeytinyağını, limonu ve tuzu da ekledikten sonra iyice karıştırıp, servis yapın.

MAŞ SALATASI
(Fasulye ile mercimek karışımı bir lezzete sahip olan Maş'ı yöresel yiyecekler satan marketlerden bulabilisiniz.)

*
3 su bardağı maş

* 2 adet kırmızı tatlı biber

* 1 adet kırmızı soğan

* 4 kaşık zeytinyağı

* 5 kaşık limon suyu

* 1 çay kaşığı tuz

* Maşı yıkadıktan sonra büyük bir kabın içinde yaklaşık 20-25 dakika haşlayın. İyice yumuşak olmalı ancak dağılmamalıdır.

* Bu arada biber ve soğanı ince şeritler halinde doğrayın.

* Süzdüğünüz maşı biber ve soğanla karıştırdıktan sonra limon, zeytinyağı ve tuzunu ekleyin.

PANCAR SALATASI

* 6-7 adet orta boy pancar

* 250 gr yoğurt

* Yarım su bardağı dövülmüş ceviz

* 2 diş sarımsak

* Pancarları iyice yumuşayana kadar haşlayın.

* Suyunu süzdükten sonra soyun ve serçe parmak kalınlığında ince şeritler halinde doğrayın.

* Sonra cevizleri doğranmış pancarlarla dikkatlice karıştırın.

* Sarımsakları dövüp yoğurtla karıştırdıktan sonra pancarların üzerine dökün ve karıştırmadan servis yapın.

PERDE PİLAVI

* 3 su bardağı pirinç

* 2 yemek kaşığı tereyağı

* 1 su bardağı doğranmış sebze karışımı (bezelye, havuç, kabak)

* 1 çay kaşığı karabiber

* Yarım su bardağı soyulup kavrulmuş badem

* 3 su bardağı su Hamuru için

* 2 yumurta

* Yarım su bardağı süt

* Yarım su bardağı yoğurt

* Yarım su bardağı sıvıyağ ve erimiş margarin karışımı

* 5 su bardağı un

* Kabı yağlamak için margarin

* Pirinci yıkayıp süzün, sebzeleri hazırlayın.

* Pilavı yapacağınız tencereye iki kaşık tereyağını koyup erittikten sonra pirinci koyup birkaç dakika kavurun, sebzeleri ekleyin, suyu ekleyin ve kapağını kapatıp altını açın. Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve suyunu çekene kadar yaklaşık

10- 15 dakika pişirin.

* Suyunu çekmiş ancak henüz diri olan pilavın altını kapattıktan sonra hamuru hazırlamak için büyük bir kabın içine yumurtayı, sütü, yoğurdu, yağı ve unu koyup iyice karıştırın. Hamur yapışkan duruyorsa un eklemeye devam edin. Kulak memesi kıvamına gelince yani yumuşak ancak yapışmayan bir hale gelince top yapıp unlanmış tezagahın üzerine koyun.

* Bu sırada pilavı fırınlamak üzere kullanacağınız kabı (borcam olabilir ) iyice yağlayın ve bademleri düzgün bir şekilde yağa yapıştırarak kabın dibine ve kenarlarına yerleştirin.

* Hamuru kaptan daha geniş şekilde açtıktan sonra bademlerin şeklini bozmadan borcamın içine yayın ve kenarlarını sarkıtın.

* Az pişmiş pilavı bu hamurlu kabın içine doldurun ve aralara da kalan bademleri serpiştirin. Hamurun sarkan kısımları ile pilavın üzerini kapatın.

* Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin.

* Fırından çıkardıktan 10 dakika sonra büyük ve yayvan bir kabın içine ters çevirerek servis yapın. Kenarını taze baharat ya da sebzelerle süsleyin.

PASTIRMALI HUMUS

* Yarım kg haşlanmış nohut

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 diş sarımsak

* 1 orta boy soğan

* 5 yemek kaşığı tahin

* 5 yemek kaşığı limon suyu

* 1.5 çay kaşığı kimyon

* 1 çay kaşığı kişniş

* 1 çay kaşığı kırmızı biber

* 3 yemek kaşığı krema

* 2 yemek kaşığı tereyağı

* 100 gr pastırma

* Zeytinyağını ısıttıktan sonra minik minik doğradığınız soğan ve sarımsakları içine atın ve birkaç dakika kavurun. Kimyonu da ekleyip birkaç dakika daha pişirdikten sonra altını kapatıp soğumasını bekleyin.

* Robotun içine nohutları, tahini, limon suyunu, kişnişi, kırmızı biberi, kremayı ve soğan karışımını koyduktan sonra iyice püre haline gelene kadar karıştırın ve bu püreyi servis yapacağınız yayvan bir kabın içine boşaltın.

* Bir tavada tereyağını erittikten sonra pastırmaları 1-2 dakika pişirin ve sıcak sıcak humusun üzerine dökerek hemen servis yapın.

KUZU KAVURMA

* 2 kg az yağlı kuzu kuşbaşı

* 1 büyük soğan

* 4 diş sarımsak

* 2 yemek kaşığı becel margarin

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

* Büyük bir tencerede becel margarini erittikten sonra küp küp doğradığınız soğan ve sarımsakları pembeleşene kadar kavurun.

* Sonra etleri ekleyin ve kapağını kapatıp orta ateşte iyice suyunu bırakana kadar yaklaşık 2 saat pişirin.

* Etler iyice piştikten sonra kapağını açıp suyunu iyice çekene kadar pişirmeye devam edin.

* Tuzunu ve karabiberi ekledikten sonra hemen servis yapın.

İRMİK TATLISI

* 1litre süt

* 7 yemek kaşığı irmik

* 1 paket vanilya

* 5 çorba kaşığı toz şeker

* 2 yumurta sarısı

* 3 yumurta beyazı

* 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
Karamel için

*
1 su bardağı toz şeker

* 2-3 damla limon

* Bir tabın içine şekeri ve limonu koyduktan sonra altını açın ve şeker karamel kıvamını alana kadar bekleyin. Tam sıvı hale gelince yanmadan bu karameli tatlıyı servis yapacağınız ısıya dayanıklı bir kabın içine boşaltın.

* Başka büyük bir tencerenin içine sütü koyun ve kaynamasını bekleyin ve irmiği ekleyin.

* Devamlı karıştırarak bir sure pişirdikten sonra iki adet yumurtanın sarısını yavaş yavaş pişmeden karışıma ekleyin.

* Yine devamlı karıştırarak şekeri ekleyin ve pişirmeye devam edin ve 5 dk sonra altını kapatın.

* Bu sırada bir kabın içinde 3 yumurta beyazını kar gibi olacak şekilde çırpın ve bunu kaynar olmayan ancak hala sıcak olan irmik karışımına tahta bir kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırın.

* Sonra bu karışımı karamel olan kabın içine dökün. Bu sırada karamel sertleşmiş olacaktır ancak sıcak karışımı dökünce yavaş yavaş eriyip kenarlardan taşacaktır.

* Tatlının sertleşmesi için önce dışarıda sonra da en az 1 saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şarap karafta sunulur
 Bağcılara üzümü öğretecek
 Hakikat şarapta gizlidir
 Romun yeni hedefi Türkiye
 Alkolü az aroması çok hoş
 Film değil sanki tadım kursu
 Beyaz şarap unutuldu mu?
 Vergi zammı şarabı vurdu
 Sıcak şarap içimizi ısıtıyor
 Adını mitolojiden almış
 Şeker yerine tatlandırıcılar
 Fransızların rejim sırları
 İş çıkışında pub'a gidilir
 Su böreğini çok severdi
 Biranın 8 bin yıllık yolculuğu
 İlaç niyetine Boza içilir
 İlaç niyetine bir kadeh şarap
 Yabancı şarapları denemek lazım
 Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Nazilerle başlayan film gibi yaşam
Nazilerle başlayan film gibi yaşam
Soykırımdan kaçarak Türkiye'ye sığınan Musevi bilimadamıyla Türk...
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Karbonhidrat yiyerek de formda kalabilirsiniz
Fazla kiloları vermenin zamanı geldi... Tüm dünyayı etkisi altına...
Belçika bu adamı konuşuyor
'Dahi ekonomist' olarak tanınan Jean - Pierre Van Rossem SABAH'a...
Dünyayı dolaşan seyyahın gözünden
Gore Vidal'in Literatür Yayıncılık'tan çıkan kitabı "Yaratılış",...
Doğanın içinden görkemli bir aşk hikayesi
"İmparatorun Yolculuğu" tek kelimeyle muhteşem bir film. Yaşama, doğaya,...
Bir dövüş balesi, bir estetik şölen
Çin filmleri bizi şaşırtıyor. Yalnız bizi mi, elbette tüm dünyayı da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.