|
 |
 |
 |
Dünya Bankası Raporu 'sonun Başlangıcı'nın Habercisi
Bilimadamları açıkladı: İnsanoğlu, dünyadaki doğal kaynakların üçte ikisini yok etmiş durumda. Pek çok canlı türü yeryüzünden siliniyor, ekolojik denge bozuluyor.
Geriye üçte biri kaldı
Bilimadamları açıkladı: İnsanoğlu, dünyadaki doğal kaynakların üçte ikisini yok etmiş durumda. Pek çok canlı türü yeryüzünden siliniyor, ekolojik denge bozuluyor.
Gün geçmiyor ki, dünyayı bekleyen felaketlerle ilgili yeni bir senaryo ortaya atılmasın... Son olarak Dünya Bankası'na bağlı bir komisyon tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde İngiliz Bilim Derneği'ne sunulan bir rapor, dünyanın karşı karşıya olduğu çevre felaketinin boyutlarını çok net ortaya koydu. Dünya Bankası Baş Bilim Danışmanlığı'nı yürüten Robert Watson'ın başkanlığındaki 'Milenyum Ekosistem Değerlendirme Komisyonu' dünyadaki doğal kaynakların üçte ikisi gibi önemli bir bölümünün, 'insanlar tarafından' yok edildiğini açıkladı. Tam 95 farklı ülkeden bin 360 bilimadamı tarafından hazırlanan rapor, insanoğlunun dünyada yaşamı destekleyen doğal mekanizmaların büyük bölümünü ortadan kaldırdığını ortaya koydu.
BALIK TÜRLERİ TEHLİKEDE Amerika'da hazırlanan rapor, deniz ve okyanuslarda yaşayan ton balığı, köpek balığı ve kılıç balığı gibi deniz yırtıcılarının yüzde 90'ının yok olduğunu gözler önüne serdi. Raporda ayrıca, balıkların yanı sıra yeryüzündeki kuş türlerinin yüzde 12'sinin de yok olduğu belirtildi. Aynı şekilde memelilerin ve amfibiklerin (hem karada hem de suda yaşayabilen hayvanlar) yüzde 30'unun yok olduğu ortaya çıktı.
DÜNYA TARLAYA DÖNDÜ Çevre raporunda öne çıkan diğer bazı çarpıcı sonuçlar da şöyle:
* İnsanlar tarafından; yiyecek, içecek su, kereste ve yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için son 60 yılda tarım alanı haline gelen topraklar, 18 ve 19'uncu yüzyılda tarım alanı haline getirilen alanların toplamı kadar. Şu an için dünya yüzeyinin yüzde 24'ü ekili alan olarak kullanılıyor.
* Son 40 yılda, göl ve derelerden suların çekilmesin de büyük artış yaşandı. İnsanoğlu, şu anda kullanılabilir tatlı suyun yüzde 50'lik bir bölümünü tek başına harcıyor.
* 1980'li yıllardan bu yana, tropikal kuşaktaki kıyı ve bataklıklarda yetişen bir çeşit bitki türü olan 'mangrovlar'ın yüzde 35'i yok oldu. Mercan kayalıklarının yüzde 20'si tamamen yok olurken, yaklaşık yüzde 20'lik bir bölümü de büyük hasar gördü.
* Ormanların yok olması, kolera ve sıtma başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Son 50 yıldır, insanoğlunun tarihte benzeri görülmemiş bir hızla ekosistemleri değiştirdiğinin belirtildiği raporda; bu hızlı değişim yüzünden dünyada bulunan farklı yaşam türlerinin 'bir daha geri gelmemek üzere' yok olduğu da kaydedildi.
YENİ TEHDİTLER OLUŞTU Raporda ayrıca insanlığı bekleyen bir dizi 'yeni tehdide' de yer verildi:
* Yeni hastalıklar: Önceden adını bile duymadığımız; SARS, kuş gribi hastalıklar son yıllarda binlerce insanı öldürdü. Bu hastalıkların en büyük sebebi olarak, insanoğlunun yaşam alanlarını ormanlara kadar genişletip yeni bakteri ve virüslerle karşı karşıya kalması gösteriliyor.
* Farklı türlerin istilası: Aynı ekosistemde yaşayan türlerden birinin ağırlık kazanması ve başka bir türün yaşam bölgesini istila etmesi, bütün dengenin bozulmasına sebep olabilir.
* İklim değişimi: Artan sıcaklık, bitkilere olumsuz etki ediyor. Sadece yağışlarda meydana gelecek bir değişiklik bile bütün bitkilerin yok olmasına ve erozyona neden olabiliyor.
DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|