Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi Türkiye Müdür Yardımcısı Gökhan Çöloğlu, Haziran ayında boru hattından ilk petrolün basılmaya başlanacağını ve ilk sevkıyatın Eylül'de yapılacağını söyledi.
Hazar-Karadeniz Petrol ve Gaz Konferansı'nda konuşan Çöloğlu, projenin Türkiye kesiminin gerçekleşme oranının yüzde 94 düzeyine ulaştığını ve proje maliyetinde, sözleşmede belirlenen sınırlar içinde olduklarını bildirdi.
Projede kapsam değişiklikleri nedeniyle ek maliyetler çıktığını, ancak bunun proje firmasınca karşılandığını belirten Çöloğlu, ''herhangi bir şekilde Hazine garantisine başvurulması söz konusu değil'' dedi.
Projede en fazla karşılaşılan zorluk ve projenin maliyetinin sorulması üzerine de Çöloğlu, hava koşulları gibi sıradan sorunlarla karşılaşıldığını, en fazla zorluğu ise, arkeolojik bölgelerden geçerken bir buluntuyla karşılaşınca inşaatı durdurmak zorunda kaldıklarında yaşadıklarını anlattı.
MALİYET 3.5 MİLYAR DOLAR
Çöloğlu, projenin Türkiye kesiminin 1,3 milyar dolara Botaş'a verildiğini, 100 milyon dolar kamulaştırma bedeliyle bunun 1,4 milyar dolara ulaştığını, ancak kapsam değişiklikleri nedeniyle tam maliyetin iş bitiminde netleşeceğini anlattı.
Bir başka katılımcının, Türkiye'deki istasyonların geçici olup olmayacağını sorması üzerine de Gökmen Çöloğlu, ilk etapta böyle pompa istasyonlarının geçici olması, daha sonra kalıcıya dönüşmesinin düşünüldüğünü, ancak petrolün yılbaşı yerine Haziran ayında pompalanmaya başlanması yönündeki gecikme nedeniyle istasyonların kalıcı olmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Bu arada, BTC şirketi yetkilileri de, günlük 1 milyon varil kapasitedeki boru hattından ilk etapta 3 bin varil petrol pompalanacağını, 2008-2009'da günde 1 milyon varile ulaşılacağını söylediler.
Kapasitenin 1,4 milyon varile kadar yükseltilebileceğini vurgulayan BTC Şirketi yetkilileri, projenin başlangıçta 2 milyar dolara malolmasının öngörüldüğünü, ancak finansman giderleri ve diğer giderlerle maliyetin 3,5 milyar doları bulacağının tahmin edildiğini bildirdiler.
Öte yandan, Ukrayna Akaryakıt ve Enerji Bakanlığı Petrol ve Doğalgaz Rafineleme Direktörü Nikolay Evdoshuk, Avrasya petrol ve doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılması amacıyla planlanan boru hattı projelerini gerçekleştirmek için Romanya ile ortak şirket kurduklarını, ELF gibi büyük petrol şirketlerinin de katılmak istediği projeyi AB'nin desteklemek için bütçeden 2 milyon Euro ayırdığını söyledi.
Rusya ile söz konusu boru hattına 9 milyon ton petrol vermesi için anlaşma imzaladıklarını anlatan Evdoshuk, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına da talip olduklarını açıkladı.